SME

Za rok spotrebujeme len 300 gramov medu, Európania šesťkrát toľko

Žilina 23. decembra (TASR) Štedrovečerné oblátky s medom patria do vianočného menu na Slovensku už niekoľko storočí. Priemerný Slovák však spotrebuje ...

Žilina 23. decembra (TASR) Štedrovečerné oblátky s medom patria do vianočného menu na Slovensku už niekoľko storočí. Priemerný Slovák však spotrebuje za rok len 300 gramov medu a väčšina tohto množstva pripadá práve na Vianoce. V západoeurópskych krajinách je pritom ročná spotreba medu na jedného obyvateľa asi dva kilogramy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Med je najstaršie používané sladidlo v dejinách. V minulosti ho považovali za prostriedok na dosiahnutie dlhovekosti a novodobé výskumy tento fakt potvrdzujú. Med je vlastne len zmes jednoduchých cukrov, ktoré sú ľahko stráviteľné a prechádzajú priamo do krvi. Na rozdiel od cukru nezaťažujú tráviace orgány ani obličky. Med priaznivo ovplyvňuje nervovú sústavu a pomáha pri odbúraní stresu. Obsahuje minerály, vitamíny a pôsobí antibakteriálne.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže ročne spotrebujeme asi 40 kilogramov cukru na hlavu, odborníci odporúčajú nahradiť ho všade, kde sa dá medom. Vhodným príkladom majú byť teplé nápoje. Do čaju si med dávame bežne, kávu však sladíme takmer výlučne cukrom. Med je pritom považovaný za výborné sladidlo do čiernej kávy, pretože doplňuje jej arómu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 157
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 808
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 453
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 912
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu