Ako sa menili chute počas tisícročí

Je až prekvapujúce, ako málo sa zmenili stravovacie zvyklosti počas minulého tisícročia. Všetky dramatické zmeny nastali prakticky za posledných sto rokov. Odborníci zo združenia Zdravá výživa nedávno porovnali stravovanie v minulosti, súčasnosti a nahlia

dli aj do budúcnosti.

V čase, keď sa začínalo prvé tisícročie, sa na našom území pestovali všetky druhy obilnín. Jedol sa najmä hrach, šošovica a bôb, koreňová zelenina, kapusta, repa a cesnak.

Slovania sú často v historických prameňoch označovaní ako konzumenti polievok, kaší a kvasených jedál. Zvyčajne jedli placky z nekysnutého cesta a len na slávnostné príležitosti sa pripravovalo pečivo a chlieb z kysnutého cesta. Pôvodným koláčom bol napríklad chlieb potretý zvrchu medom a posypaný makom. Okrem sladkého a kyslého mlieka sa pilo aj pivo, slávna medovina a alkoholické nápoje zo šťavy stromov. Príchod kočovných kmeňov obohatil trochu fádnu slovanskú kuchyňu o typickú maďarskú praženú cibuľu a dal tak základ takým populárnym jedlám, ako sú guláš a perkelt – ale tiež vyššie riziko rakoviny hrubého čreva.

Podobný ráz stravovania sa zachoval až do prelomu 19. a 20. storočia, keď ešte stále v kuchyni prevažovali varené jedlá z obilnín a strukovín.

Až dvadsiate storočie výrazne zmenilo náš životný štýl. Hromadné stravovanie čiastočne nahradilo domácu kuchyňu, uplatnili sa nové technológie v konzervovaní i úprave potravín a svet sa zblížil vo všetkých smeroch. Aj slovenský jedálniček zasiahli trendy v rozvinutých krajinách – v pozitívnom aj negatívnom význame.

„Naša strava je síce bohatá, ale mala by byť kvalitnejšia,“ hovorí RNDr. Emil Ginter, člen Združenia Zdravá výživa. „Muži kedysi umierali kvôli vojnám a teraz zomierajú prevažne na srdcovo-cievne ochorenia.“

Rovnako, ako v ostatných odvetviach, aj v stravovaní očakáva svet globalizácia. Budú sa vraj stierať rozdiely medzi národnými kuchyňami, ľudové jedlá sa paradoxne stanú luxusnými a budú patriť do vybraných reštaurácií. Stravovanie väčšiny obyvateľov bude založené na takzvanej fastfood strave, pričom sa predpokladá široký sortiment polotovarov a predpripravenej stravy.

(uj)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Nestíhate nakupovať darčeky?
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  10. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  1. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  2. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  3. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  6. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  7. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  8. 4 body úspechu realizácie stavby
  9. BIT arbitration within the context of recent CJEU decision
  10. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 112
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 16 187
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 11 876
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 8 184
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 6 934
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 815
  7. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 3 505
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 922
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 2 767
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 526

Hlavné správy zo Sme.sk

PRIMÁR

Kedy je hlien problém? Lekár radí, ako riešiť zadnú nádchu

Telo denne vyrobí aj liter a pol hlienu.

Neprehliadnite tiež

Ako nepribrať cez Vianoce? Vedci majú jednoduchú radu

Postup ľuďom ušetril nadbytočné polkilo.