SME

Ako sa menili chute počas tisícročí

Je až prekvapujúce, ako málo sa zmenili stravovacie zvyklosti počas minulého tisícročia. Všetky dramatické zmeny nastali prakticky za posledných sto rokov. Odborníci zo združenia Zdravá výživa nedávno porovnali stravovanie v minulosti, súčasnosti a nahlia

dli aj do budúcnosti.

V čase, keď sa začínalo prvé tisícročie, sa na našom území pestovali všetky druhy obilnín. Jedol sa najmä hrach, šošovica a bôb, koreňová zelenina, kapusta, repa a cesnak.

Slovania sú často v historických prameňoch označovaní ako konzumenti polievok, kaší a kvasených jedál. Zvyčajne jedli placky z nekysnutého cesta a len na slávnostné príležitosti sa pripravovalo pečivo a chlieb z kysnutého cesta. Pôvodným koláčom bol napríklad chlieb potretý zvrchu medom a posypaný makom. Okrem sladkého a kyslého mlieka sa pilo aj pivo, slávna medovina a alkoholické nápoje zo šťavy stromov. Príchod kočovných kmeňov obohatil trochu fádnu slovanskú kuchyňu o typickú maďarskú praženú cibuľu a dal tak základ takým populárnym jedlám, ako sú guláš a perkelt – ale tiež vyššie riziko rakoviny hrubého čreva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podobný ráz stravovania sa zachoval až do prelomu 19. a 20. storočia, keď ešte stále v kuchyni prevažovali varené jedlá z obilnín a strukovín.

Až dvadsiate storočie výrazne zmenilo náš životný štýl. Hromadné stravovanie čiastočne nahradilo domácu kuchyňu, uplatnili sa nové technológie v konzervovaní i úprave potravín a svet sa zblížil vo všetkých smeroch. Aj slovenský jedálniček zasiahli trendy v rozvinutých krajinách – v pozitívnom aj negatívnom význame.

„Naša strava je síce bohatá, ale mala by byť kvalitnejšia,“ hovorí RNDr. Emil Ginter, člen Združenia Zdravá výživa. „Muži kedysi umierali kvôli vojnám a teraz zomierajú prevažne na srdcovo-cievne ochorenia.“

Rovnako, ako v ostatných odvetviach, aj v stravovaní očakáva svet globalizácia. Budú sa vraj stierať rozdiely medzi národnými kuchyňami, ľudové jedlá sa paradoxne stanú luxusnými a budú patriť do vybraných reštaurácií. Stravovanie väčšiny obyvateľov bude založené na takzvanej fastfood strave, pričom sa predpokladá široký sortiment polotovarov a predpripravenej stravy.

SkryťVypnúť reklamu

(uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 16 351
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 468
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 214
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 159
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 753
  6. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 736
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 687
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 929
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu