Pridaním trošky rybieho oleja do stravy si udržíte pružnosť stien artérií, tvrdia austrálski vedci. Udržovaním mäkkých elastických tepien môžete predísť kardiovaskulárnym ťažkostiam. V štúdii výskumníkov z Laboratória kardiovaskulárnej výživy Bakerovho inštitútu pre lekársky výskum v Melbourne sa uvádza, že ľudia denne užívajúci potravinový doplnok s omega-3 mastnými kyselinami mali po siedmich týždňoch terapie výrazne mäkšie tepny.
Svoj príjem omega-3 mastných kyselín si môžete zvýšiť aj tak, že najmenej raz týždenne skonzumujete lososa alebo sleďa.
Potravinové doplnky s rybím olejom sú vhodné najmä pre ľudí s rizikovými faktormi pre vznik srdcových ochorení. Konzumácia na olej bohatých studenovodných rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny - lososa, makrely či sleďa - je vhodnejšia pre ľudí s nízkym rizikom srdcovocievnych ochorení.
Kto má výhrady proti rybám, môže si dať sójové bôby, syr tofu alebo olejnaté semená. (tasr)