O surovej kapuste sa už dávno vie, že má vynikajúce vlastnosti v prevencii proti rakovine. O jej kyslej podobe sa doteraz v tejto súvislosti až tak priaznivo nehovorilo, pretože obsahuje príliš veľa soli. Nemusí to tak byť. Strava, v ktorej je bohato zastúpená práve kyslá kapusta, nás môže podľa najnovších zistení vedcov ochrániť pred vznikom rakoviny pľúc, prsníka, hrubého čreva a pečene. Podľa fínskych vedcov obsahuje kyslá kapusta tzv. izotiokyanáty - látky so silnými antikancerogénnymi účinkami. Zázračná však vraj nie je kapusta ako taká - čerstvá, varená či sterilizovaná. Tá totiž protirakovinové látky neobsahuje. Všetko má na svedomí proces kysnutia - práve počas neho izotiokyanáty vznikajú. Výsledky fínskych vedcov potvrdzuje aj americká štúdia.
(uj)