Melbourne 4. februára (TASR) - Nenasýtené mastné kyseliny omega-3, ktoré obsahuje napríklad rybí olej, môžu podľa názoru odborníkov ochrániť diabetikov pred stratou zraku. O najnovších výskumoch v tejto oblasti informuje britský odborný časopis New Scientist.
Na ďalší z blahodarných účinkov rybieho oleja upozornili vedci z univerzity v austrálskom Melbourne. Do potravy pre laboratórne zvieratá s umelo vyvolanou cukrovkou pridávali postupne rybí olej a olej z bodliakov. Po 24 týždňoch kŕmenia sa ukázalo, že oči potkanov-diabetikov, ktorí dostávali rybí olej, sa prakticky v ničom nelíšili od zrakových orgánov zdravých zvierat, informoval výskumník Algis Vingrys na kongrese Austrálskej neurologickej spoločnosti v Melbourne.
Oslepnutie pri diabete sa doteraz zdôvodňovalo tým, že vysoký obsah cukru v krvi poškodzuje cievy v oku. Austrálski vedci však tvrdia, že u pokusných zvierat zistili závažné zmeny priamo na zrakových receptoroch, nie na cievach.
O mnohostranných možnostiach využitia kyselín omega-3 vedú odborníci stále diskusie. Pravdou je, že tieto časti rybieho tuku pomáhajú v prípade srdcových chorôb a hyperaktivity. Niektorí vedci však upozorňujú, že nadbytok týchto látok v organizme uvoľňuje voľné radikály, ktoré sa podieľajú na vzniku onkologických ochorení.