SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

Ako pripravovať jedlo, aby zostalo čo najzdravšie

Variť, piecť, fritovať, vyprážať? Ktorý spôsob zachová najviac živín v potravinách? Zdá sa, že najlepšie by bolo všetko konzumovať surové. Zeleninu, ovocie, mnohé obilniny či orechy je naozaj najzdravšie a aj najpohodlnejšie konzumovať surové. Strukoviny


ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME



Variť, piecť, fritovať, vyprážať? Ktorý spôsob zachová najviac živín v potravinách? Zdá sa, že najlepšie by bolo všetko konzumovať surové. Zeleninu, ovocie, mnohé obilniny či orechy je naozaj najzdravšie a aj najpohodlnejšie konzumovať surové. Strukoviny, obiloviny, mäso však musíme pripraviť. Ako to urobiť, aby sme nezničili všetky živiny?

Pečenie a vyprážanie

Výživári sa zhodujú, že ide o najnevhodnejší spôsob prípravy jedla.

Možno to netušíme, ale pri vysokých teplotách (až okolo 300°C) vzniká z tuku a bielkovín množstvo škodlivých látok. Niektoré z nich majú aj rakovinotvorný účinok (organické uhľovodíky, furány, akroleín, benzopyrén).

V žiadnom prípade by sa pečenie na tukoch a vyprážanie nemalo používať pre deti, ale ani v príprave jedla pre starších. Podľa výskumníkov z Kalifornského technologického inštitútu dym z pečenia mäsa znečisťuje viac ako kúrenie v rodinných domoch, smog áut či niektorý priemysel (Science News, júl 1991).

Varenie a dusenie

Častejšie by sme mali používať varenie a dusenie. Dusená zelenina v malom množstve vody má mať prednosť pred vyprážanou a varenou. Na varenie aj dusenie používame čo najmenej vody a radšej nižšie teploty pri dlhšom spracovaní. MUDr. Igor Bukovský radí: „Zeleninu počas varenia a dusenia nesoľte, až krátko pred dokončením. Zeleninu krájajte až tesne pred tepelným spracovaním. Čím menšie kúsky, tým väčšie straty. Čím menej vody, tým menšie straty. Variť a dusiť treba teda väčšie kúsky zeleniny v malom objeme vody. Všetku vodu z varenej zeleniny, obilnín a strukovín odložte na polievky, omáčky a podobne. Na uskladnenie v mrazničke dobre poslúžia prázdne kelímky z margarínov."

Varenie v pare a pečenie na sucho

Je to najšetrnejší spôsobo tepelnej úpravy. Takmer všetky druhy zeleniny sa uvaria v pare ako parené buchty. Straty vitamínov a minerálov sú pri tom minimálne. Špeciálne hrnce na prípravu jedál bez tuku a v pare už nie sú na našom trhu žiadnou novinkou. Je to určite lepšia investícia ako do videa či satelitu. Pečenie na sucho je veľmi šetrné, ale v podstate možno takto upraviť len zemiaky, tekvicu a topinambury.

Veľmi šetrné je ešte varenie v pare pod miernym tlakom. Tento spôsob nie je totožný so známou kuchtou, ktorá je proti vitamínom B v ryži a strukovinách veľmi nešetrná. V obchodoch dostať rôzne parné veže a hrnce.

Fritovanie

Fritovanie je určitý druh vyprážania - aj keď je veľmi hospodárny a omnoho menej drastický ako klasické vyprážanie.

Mikrovlnná rúra

Mikrovlnná rúra by sa, napriek svojej praktickosti, nemala stať hlavným kuchynským zariadením. Žiarením vznikajú z bielkovín menšie častice (pyrolyzáty), ktoré môžu byť pre telo nebezpečné a toto žiarenie vo veľkých dávkach (pri častom používaní a nesprávnom umiestnení) môže byť nevhodné aj pre dospelý organizmus, nieto ešte pre deti. Rúru treba umiestniť na miesto, kde sa v jej blízkosti pri prevádzke nezdržiavajú ľudia. (uj, www.zdravesrdce.sk)


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  3. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 517
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 733
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 7 073
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 918
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 833
  6. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 3 057
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 730
  8. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 2 231
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Národný park Šumava

Budaj vidí v Šumave vzor pre naše parky.


17. jún
Nataša Holinová

Nepodarilo sa overiť vedeckými metódami, či si už Matovič skutočne robí z obyvateľstva úplne dobrý deň.


2 h
Perfekcionizmus je často vyčerpávajúci.

Človek svoje nastavenie dokáže zmeniť, tvrdí psychologička.


21. jún

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 16 h
SkryťZatvoriť reklamu