SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Ako pripravovať jedlo, aby zostalo čo najzdravšie

Variť, piecť, fritovať, vyprážať? Ktorý spôsob zachová najviac živín v potravinách? Zdá sa, že najlepšie by bolo všetko konzumovať surové. Zeleninu, ovocie, mnohé obilniny či orechy je naozaj najzdravšie a aj najpohodlnejšie konzumovať surové. Strukoviny


ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME



Variť, piecť, fritovať, vyprážať? Ktorý spôsob zachová najviac živín v potravinách? Zdá sa, že najlepšie by bolo všetko konzumovať surové. Zeleninu, ovocie, mnohé obilniny či orechy je naozaj najzdravšie a aj najpohodlnejšie konzumovať surové. Strukoviny, obiloviny, mäso však musíme pripraviť. Ako to urobiť, aby sme nezničili všetky živiny?

Pečenie a vyprážanie

Výživári sa zhodujú, že ide o najnevhodnejší spôsob prípravy jedla.

Možno to netušíme, ale pri vysokých teplotách (až okolo 300°C) vzniká z tuku a bielkovín množstvo škodlivých látok. Niektoré z nich majú aj rakovinotvorný účinok (organické uhľovodíky, furány, akroleín, benzopyrén).

V žiadnom prípade by sa pečenie na tukoch a vyprážanie nemalo používať pre deti, ale ani v príprave jedla pre starších. Podľa výskumníkov z Kalifornského technologického inštitútu dym z pečenia mäsa znečisťuje viac ako kúrenie v rodinných domoch, smog áut či niektorý priemysel (Science News, júl 1991).

Varenie a dusenie

Častejšie by sme mali používať varenie a dusenie. Dusená zelenina v malom množstve vody má mať prednosť pred vyprážanou a varenou. Na varenie aj dusenie používame čo najmenej vody a radšej nižšie teploty pri dlhšom spracovaní. MUDr. Igor Bukovský radí: „Zeleninu počas varenia a dusenia nesoľte, až krátko pred dokončením. Zeleninu krájajte až tesne pred tepelným spracovaním. Čím menšie kúsky, tým väčšie straty. Čím menej vody, tým menšie straty. Variť a dusiť treba teda väčšie kúsky zeleniny v malom objeme vody. Všetku vodu z varenej zeleniny, obilnín a strukovín odložte na polievky, omáčky a podobne. Na uskladnenie v mrazničke dobre poslúžia prázdne kelímky z margarínov."

Varenie v pare a pečenie na sucho

Je to najšetrnejší spôsobo tepelnej úpravy. Takmer všetky druhy zeleniny sa uvaria v pare ako parené buchty. Straty vitamínov a minerálov sú pri tom minimálne. Špeciálne hrnce na prípravu jedál bez tuku a v pare už nie sú na našom trhu žiadnou novinkou. Je to určite lepšia investícia ako do videa či satelitu. Pečenie na sucho je veľmi šetrné, ale v podstate možno takto upraviť len zemiaky, tekvicu a topinambury.

Veľmi šetrné je ešte varenie v pare pod miernym tlakom. Tento spôsob nie je totožný so známou kuchtou, ktorá je proti vitamínom B v ryži a strukovinách veľmi nešetrná. V obchodoch dostať rôzne parné veže a hrnce.

Fritovanie

Fritovanie je určitý druh vyprážania - aj keď je veľmi hospodárny a omnoho menej drastický ako klasické vyprážanie.

Mikrovlnná rúra

Mikrovlnná rúra by sa, napriek svojej praktickosti, nemala stať hlavným kuchynským zariadením. Žiarením vznikajú z bielkovín menšie častice (pyrolyzáty), ktoré môžu byť pre telo nebezpečné a toto žiarenie vo veľkých dávkach (pri častom používaní a nesprávnom umiestnení) môže byť nevhodné aj pre dospelý organizmus, nieto ešte pre deti. Rúru treba umiestniť na miesto, kde sa v jej blízkosti pri prevádzke nezdržiavajú ľudia. (uj, www.zdravesrdce.sk)


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 273
  2. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 009
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 465
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 363
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 842
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 147
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 964
  8. Po Slovensku na motorke 3 826
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovory ZKH: Beata Balogová, Arpád Soltész, Zoltán Szalay a Márk Finta.

Podľa IPI existuje v Maďarsku koordinovaný systém cenzúry.


a 2 ďalší 22 h

Záchvat svedomia predstieral už pred dvoma týždňami, ale reálne chcel byť potichu poslancom do konca júna.