SME

Ako pripravovať jedlo, aby zostalo čo najzdravšie

Variť, piecť, fritovať, vyprážať? Ktorý spôsob zachová najviac živín v potravinách? Zdá sa, že najlepšie by bolo všetko konzumovať surové. Zeleninu, ovocie, mnohé obilniny či orechy je naozaj najzdravšie a aj najpohodlnejšie konzumovať surové. Strukoviny

ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME

Variť, piecť, fritovať, vyprážať? Ktorý spôsob zachová najviac živín v potravinách? Zdá sa, že najlepšie by bolo všetko konzumovať surové. Zeleninu, ovocie, mnohé obilniny či orechy je naozaj najzdravšie a aj najpohodlnejšie konzumovať surové. Strukoviny, obiloviny, mäso však musíme pripraviť. Ako to urobiť, aby sme nezničili všetky živiny?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečenie a vyprážanie

Výživári sa zhodujú, že ide o najnevhodnejší spôsob prípravy jedla.

Možno to netušíme, ale pri vysokých teplotách (až okolo 300°C) vzniká z tuku a bielkovín množstvo škodlivých látok. Niektoré z nich majú aj rakovinotvorný účinok (organické uhľovodíky, furány, akroleín, benzopyrén).

SkryťVypnúť reklamu

V žiadnom prípade by sa pečenie na tukoch a vyprážanie nemalo používať pre deti, ale ani v príprave jedla pre starších. Podľa výskumníkov z Kalifornského technologického inštitútu dym z pečenia mäsa znečisťuje viac ako kúrenie v rodinných domoch, smog áut či niektorý priemysel (Science News, júl 1991).

Varenie a dusenie

Častejšie by sme mali používať varenie a dusenie. Dusená zelenina v malom množstve vody má mať prednosť pred vyprážanou a varenou. Na varenie aj dusenie používame čo najmenej vody a radšej nižšie teploty pri dlhšom spracovaní. MUDr. Igor Bukovský radí: „Zeleninu počas varenia a dusenia nesoľte, až krátko pred dokončením. Zeleninu krájajte až tesne pred tepelným spracovaním. Čím menšie kúsky, tým väčšie straty. Čím menej vody, tým menšie straty. Variť a dusiť treba teda väčšie kúsky zeleniny v malom objeme vody. Všetku vodu z varenej zeleniny, obilnín a strukovín odložte na polievky, omáčky a podobne. Na uskladnenie v mrazničke dobre poslúžia prázdne kelímky z margarínov."

SkryťVypnúť reklamu

Varenie v pare a pečenie na sucho

Je to najšetrnejší spôsobo tepelnej úpravy. Takmer všetky druhy zeleniny sa uvaria v pare ako parené buchty. Straty vitamínov a minerálov sú pri tom minimálne. Špeciálne hrnce na prípravu jedál bez tuku a v pare už nie sú na našom trhu žiadnou novinkou. Je to určite lepšia investícia ako do videa či satelitu. Pečenie na sucho je veľmi šetrné, ale v podstate možno takto upraviť len zemiaky, tekvicu a topinambury.

Veľmi šetrné je ešte varenie v pare pod miernym tlakom. Tento spôsob nie je totožný so známou kuchtou, ktorá je proti vitamínom B v ryži a strukovinách veľmi nešetrná. V obchodoch dostať rôzne parné veže a hrnce.

Fritovanie

Fritovanie je určitý druh vyprážania - aj keď je veľmi hospodárny a omnoho menej drastický ako klasické vyprážanie.

SkryťVypnúť reklamu

Mikrovlnná rúra

Mikrovlnná rúra by sa, napriek svojej praktickosti, nemala stať hlavným kuchynským zariadením. Žiarením vznikajú z bielkovín menšie častice (pyrolyzáty), ktoré môžu byť pre telo nebezpečné a toto žiarenie vo veľkých dávkach (pri častom používaní a nesprávnom umiestnení) môže byť nevhodné aj pre dospelý organizmus, nieto ešte pre deti. Rúru treba umiestniť na miesto, kde sa v jej blízkosti pri prevádzke nezdržiavajú ľudia. (uj, www.zdravesrdce.sk)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 282
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 382
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 204
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 245
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 870
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 372
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 553
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 096
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu