SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

Náš seriál: 12 týždňov ku zdraviu

Nie ste spokojní so svojím zdravím, bolia vás kĺby, máte nadváhu, nadúva vás, máte migrény a bolesti chrbtice? Chcete s tým niečo urobiť? Skúste to s nami, krok za krokom.

Úloha 10. týždňa:

Objavte hlivu a zachráňte si srdce

Na trhu je po celý rok dostatok šampiňónov a najmä hlivy ustricovej, ktorej hodnotu v našom jedálnom lístku ešte stále nevieme dosť dobre oceniť. Pritom ide o hubu, ktorá je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a diétna. Obsahuje až 90 percent vody, málo tukov a minimum kalórií, takže je vhodná pri všetkých redukčných diétach. Hliva je významným zdrojom aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré chránia ľudský organizmus pred pôsobením toxických látok. Neobsahuje cholesterol, naopak, znižuje jeho hladinu v krvi. Predpokladá sa tiež, že plodnice tejto huby obsahujú látky s protirakovinovým účinkom. Hliva ustricová je príbuzná japonskej drevokaznej huby šii-take. Japonci ju pestujú stáročia a pre jej účinky ju nazvali elixírom života. Vláknina je protisklerotickým činiteľom, bráni tvorbe žlčových kameňov a pokladá sa za prevenciu aj pri vzniku rakoviny hrubého čreva a pri srdcovocievnych chorobách.

SkryťVypnúť reklamu

Vyskúšajte:

Na obed cesnaková hliva (recept MUDr. Igora Bukovského)

Potrebujete: 500 g hlivy, 1 hlavička cesnaku, 200 ml mrazenej lahôdkovej kukurice, 2 lyžice margarínu, 200 ml celozrnnej strúhanky, zeleninový vývar, 2 lyžice chrenovej omáčky, soľ

Hlivu rozobratú na klobúčiky namočíme na 1-2 minúty do vriacej vody a po vybratí položíme do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Medzi klobúčiky hlivy zamiešame prekrojené strúčiky cesnaku a kukuricu.

V stredne veľkej panvici pripravíme omáčku na zaliatie hlivy: Na margaríne opražíme celozrnnú strúhanku a keď začne voňať, postupne ju zalievame zeleninovým vývarom alebo vodou, až kým dostaneme konzistenciu redšej kaše. Omáčku posolíme a pridáme do nej chrenovú omáčku.

Touto omáčkou zalejeme hlivu, zakryjeme a upečieme v rúre do zmäknutia húb (asi 40 minút). Možno podávať so zeleninovým šalátom aj bez prílohy.

SkryťVypnúť reklamu

Na večeru hlivové tatárske bifteky

(recept dr. A. Ginterovej)

Pri tejto úprave jedla možno využiť práve hlúbiky, samozrejme aj plodnice.

Umyté hlúbiky zomelieme na mäsovom mlynčeku, posolíme a pomaly udusíme na troške tuku do mäkka. Ak treba, podlievame vodou a často miešame. Do vychladnutej zmesi pridáme surový žĺtok, kečup, horčicu, rascu, mletú pálivú a sladkú papriku podľa chuti, mleté čierne korenie, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľku a dobre vymiešame. Podávame na hriankach s cesnakom.

(uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  5. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  6. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  7. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 523
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 740
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 7 127
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 926
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 838
  6. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 2 973
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 735
  8. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 2 185
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Národný park Šumava

Budaj vidí v Šumave vzor pre naše parky.


17. jún
Alexandra Maňkošová s manželom a deťmi. Zľava Kamilka, Saška a Kristiánko.

Verí, že raz budú na svoj pôvod hrdé.


22 h
Nataša Holinová

Nepodarilo sa overiť vedeckými metódami, či si už Matovič skutočne robí z obyvateľstva úplne dobrý deň.


3 h

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 17 h
SkryťZatvoriť reklamu