SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
10. TÝŽDEŇ

Náš seriál: 12 týždňov ku zdraviu

Nie ste spokojní so svojím zdravím, bolia vás kĺby, máte nadváhu, nadúva vás, máte migrény a bolesti chrbtice? Chcete s tým niečo urobiť? Skúste to s nami, krok za krokom.

Úloha 10. týždňa:

Objavte hlivu a zachráňte si srdce

Na trhu je po celý rok dostatok šampiňónov a najmä hlivy ustricovej, ktorej hodnotu v našom jedálnom lístku ešte stále nevieme dosť dobre oceniť. Pritom ide o hubu, ktorá je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a diétna. Obsahuje až 90 percent vody, málo tukov a minimum kalórií, takže je vhodná pri všetkých redukčných diétach. Hliva je významným zdrojom aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré chránia ľudský organizmus pred pôsobením toxických látok. Neobsahuje cholesterol, naopak, znižuje jeho hladinu v krvi. Predpokladá sa tiež, že plodnice tejto huby obsahujú látky s protirakovinovým účinkom. Hliva ustricová je príbuzná japonskej drevokaznej huby šii-take. Japonci ju pestujú stáročia a pre jej účinky ju nazvali elixírom života. Vláknina je protisklerotickým činiteľom, bráni tvorbe žlčových kameňov a pokladá sa za prevenciu aj pri vzniku rakoviny hrubého čreva a pri srdcovocievnych chorobách.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyskúšajte:

Na obed cesnaková hliva (recept MUDr. Igora Bukovského)

Potrebujete: 500 g hlivy, 1 hlavička cesnaku, 200 ml mrazenej lahôdkovej kukurice, 2 lyžice margarínu, 200 ml celozrnnej strúhanky, zeleninový vývar, 2 lyžice chrenovej omáčky, soľ

Hlivu rozobratú na klobúčiky namočíme na 1-2 minúty do vriacej vody a po vybratí položíme do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Medzi klobúčiky hlivy zamiešame prekrojené strúčiky cesnaku a kukuricu.

V stredne veľkej panvici pripravíme omáčku na zaliatie hlivy: Na margaríne opražíme celozrnnú strúhanku a keď začne voňať, postupne ju zalievame zeleninovým vývarom alebo vodou, až kým dostaneme konzistenciu redšej kaše. Omáčku posolíme a pridáme do nej chrenovú omáčku.

Touto omáčkou zalejeme hlivu, zakryjeme a upečieme v rúre do zmäknutia húb (asi 40 minút). Možno podávať so zeleninovým šalátom aj bez prílohy.

Skryť Vypnúť reklamu

Na večeru hlivové tatárske bifteky

(recept dr. A. Ginterovej)

Pri tejto úprave jedla možno využiť práve hlúbiky, samozrejme aj plodnice.

Umyté hlúbiky zomelieme na mäsovom mlynčeku, posolíme a pomaly udusíme na troške tuku do mäkka. Ak treba, podlievame vodou a často miešame. Do vychladnutej zmesi pridáme surový žĺtok, kečup, horčicu, rascu, mletú pálivú a sladkú papriku podľa chuti, mleté čierne korenie, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľku a dobre vymiešame. Podávame na hriankach s cesnakom.

(uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 554
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 037
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 547
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 612
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 12 662
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 855
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 007
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 982
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 957
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 537
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Prezidentka nepodporuje sankcie za odmietnutie testovania (minúta po minúte)

Pribudlo ďalších šesť úmrtí na Covid-19, zomrel aj lekár z Oravy.

Prezidentka Zuzana Čaputová na rokovaní bezpečnostnej rady.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Premiér nie je Ali paša

Matovič si zasa nesplnil politickú úlohu.

Peter Tkačenko

Matovič hovorí o dobrovoľnosti. Kto však nebude mať test, hrozí mu karanténa

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.
Jan Tratnik vyhral 16. etapu na Giro d'Italia 2020.
CYNICKÁ OBLUDA

Matovičova predstava dobrovoľnosti

Ak premiér hovorí, že plošné testovanie bude dobrovoľné, tak jednoducho klame.