SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky
10. TÝŽDEŇ

Náš seriál: 12 týždňov ku zdraviu

Nie ste spokojní so svojím zdravím, bolia vás kĺby, máte nadváhu, nadúva vás, máte migrény a bolesti chrbtice? Chcete s tým niečo urobiť? Skúste to s nami, krok za krokom.

Úloha 10. týždňa:

Objavte hlivu a zachráňte si srdce

Na trhu je po celý rok dostatok šampiňónov a najmä hlivy ustricovej, ktorej hodnotu v našom jedálnom lístku ešte stále nevieme dosť dobre oceniť. Pritom ide o hubu, ktorá je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a diétna. Obsahuje až 90 percent vody, málo tukov a minimum kalórií, takže je vhodná pri všetkých redukčných diétach. Hliva je významným zdrojom aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré chránia ľudský organizmus pred pôsobením toxických látok. Neobsahuje cholesterol, naopak, znižuje jeho hladinu v krvi. Predpokladá sa tiež, že plodnice tejto huby obsahujú látky s protirakovinovým účinkom. Hliva ustricová je príbuzná japonskej drevokaznej huby šii-take. Japonci ju pestujú stáročia a pre jej účinky ju nazvali elixírom života. Vláknina je protisklerotickým činiteľom, bráni tvorbe žlčových kameňov a pokladá sa za prevenciu aj pri vzniku rakoviny hrubého čreva a pri srdcovocievnych chorobách.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyskúšajte:

Na obed cesnaková hliva (recept MUDr. Igora Bukovského)

Potrebujete: 500 g hlivy, 1 hlavička cesnaku, 200 ml mrazenej lahôdkovej kukurice, 2 lyžice margarínu, 200 ml celozrnnej strúhanky, zeleninový vývar, 2 lyžice chrenovej omáčky, soľ

Hlivu rozobratú na klobúčiky namočíme na 1-2 minúty do vriacej vody a po vybratí položíme do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Medzi klobúčiky hlivy zamiešame prekrojené strúčiky cesnaku a kukuricu.

V stredne veľkej panvici pripravíme omáčku na zaliatie hlivy: Na margaríne opražíme celozrnnú strúhanku a keď začne voňať, postupne ju zalievame zeleninovým vývarom alebo vodou, až kým dostaneme konzistenciu redšej kaše. Omáčku posolíme a pridáme do nej chrenovú omáčku.

Touto omáčkou zalejeme hlivu, zakryjeme a upečieme v rúre do zmäknutia húb (asi 40 minút). Možno podávať so zeleninovým šalátom aj bez prílohy.

Skryť Vypnúť reklamu

Na večeru hlivové tatárske bifteky

(recept dr. A. Ginterovej)

Pri tejto úprave jedla možno využiť práve hlúbiky, samozrejme aj plodnice.

Umyté hlúbiky zomelieme na mäsovom mlynčeku, posolíme a pomaly udusíme na troške tuku do mäkka. Ak treba, podlievame vodou a často miešame. Do vychladnutej zmesi pridáme surový žĺtok, kečup, horčicu, rascu, mletú pálivú a sladkú papriku podľa chuti, mleté čierne korenie, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľku a dobre vymiešame. Podávame na hriankach s cesnakom.

(uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 9 205
  2. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 009
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 470
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 247
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 866
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 123
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 948
  8. Po Slovensku na motorke 3 733
  9. Crème de la crème po slovensky 3 240
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 321
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jozef Oravkin v minulosti vystupoval na verejnosti častejšie, v posledných rokoch sa médiám vyhýbal.

Z finančnej skupiny odchádza.


20. jún
Peter Tkačenko

Premiér si uchránil miliardy pred Matovičom.


1 h