SME
Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky
10. TÝŽDEŇ

Náš seriál: 12 týždňov ku zdraviu

Nie ste spokojní so svojím zdravím, bolia vás kĺby, máte nadváhu, nadúva vás, máte migrény a bolesti chrbtice? Chcete s tým niečo urobiť? Skúste to s nami, krok za krokom.

Úloha 10. týždňa:

Objavte hlivu a zachráňte si srdce

Na trhu je po celý rok dostatok šampiňónov a najmä hlivy ustricovej, ktorej hodnotu v našom jedálnom lístku ešte stále nevieme dosť dobre oceniť. Pritom ide o hubu, ktorá je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá a diétna. Obsahuje až 90 percent vody, málo tukov a minimum kalórií, takže je vhodná pri všetkých redukčných diétach. Hliva je významným zdrojom aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré chránia ľudský organizmus pred pôsobením toxických látok. Neobsahuje cholesterol, naopak, znižuje jeho hladinu v krvi. Predpokladá sa tiež, že plodnice tejto huby obsahujú látky s protirakovinovým účinkom. Hliva ustricová je príbuzná japonskej drevokaznej huby šii-take. Japonci ju pestujú stáročia a pre jej účinky ju nazvali elixírom života. Vláknina je protisklerotickým činiteľom, bráni tvorbe žlčových kameňov a pokladá sa za prevenciu aj pri vzniku rakoviny hrubého čreva a pri srdcovocievnych chorobách.

Skryť Vypnúť reklamu

Vyskúšajte:

Na obed cesnaková hliva (recept MUDr. Igora Bukovského)

Potrebujete: 500 g hlivy, 1 hlavička cesnaku, 200 ml mrazenej lahôdkovej kukurice, 2 lyžice margarínu, 200 ml celozrnnej strúhanky, zeleninový vývar, 2 lyžice chrenovej omáčky, soľ

Hlivu rozobratú na klobúčiky namočíme na 1-2 minúty do vriacej vody a po vybratí položíme do vymastenej ohňovzdornej nádoby. Medzi klobúčiky hlivy zamiešame prekrojené strúčiky cesnaku a kukuricu.

V stredne veľkej panvici pripravíme omáčku na zaliatie hlivy: Na margaríne opražíme celozrnnú strúhanku a keď začne voňať, postupne ju zalievame zeleninovým vývarom alebo vodou, až kým dostaneme konzistenciu redšej kaše. Omáčku posolíme a pridáme do nej chrenovú omáčku.

Touto omáčkou zalejeme hlivu, zakryjeme a upečieme v rúre do zmäknutia húb (asi 40 minút). Možno podávať so zeleninovým šalátom aj bez prílohy.

Skryť Vypnúť reklamu

Na večeru hlivové tatárske bifteky

(recept dr. A. Ginterovej)

Pri tejto úprave jedla možno využiť práve hlúbiky, samozrejme aj plodnice.

Umyté hlúbiky zomelieme na mäsovom mlynčeku, posolíme a pomaly udusíme na troške tuku do mäkka. Ak treba, podlievame vodou a často miešame. Do vychladnutej zmesi pridáme surový žĺtok, kečup, horčicu, rascu, mletú pálivú a sladkú papriku podľa chuti, mleté čierne korenie, soľ, nadrobno pokrájanú cibuľku a dobre vymiešame. Podávame na hriankach s cesnakom.

(uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 660
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 439
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 573
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 408
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 268
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 767
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 877
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 786
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 690
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 909
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jednou z možností, ako zrýchliť očkovanie, je vakcinácia seniorov.
AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Z paralelnej reality, v ktorej premiér uviazol, sa nemá šancu vymotať (týždeň podľa Schutza)

Minulosť už dobieha aj veľké ryby.

Ilustračná fotografia.

Cez čiaru: Ktorí vplyvní ľudia dláždili cestu Haščákovi a Pente?

Kto boli vplyvní známi a kamaráti na strane Penty?

Petra Vlhová ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora. Pozrite si jej program na víkend.