Nie ste spokojní so svojím zdravím, bolia vás kĺby, máte nadváhu, nadúva vás, máte migrény a bolesti chrbtice? Chcete s tým niečo urobiť? Skúste to s nami, krok za krokom.
Úloha 11. týždňa:
Dožičte si každý deň sezam. Je až obdivuhodné, akú liečivú silu má malinké semienko, ktorým býva najčastejšie posypané celozrnné pečivo.
Semienka pôsobia hojivo na pečeň a obličky, majú mierny laxatívny účinok, posilňujú zuby a kosti. Sezamový olej sa odporúča pri ochorení žlčníka a pečene. Zo sezamových semienok si môžeme urobiť aj nálev, tak že zalejeme lyžicu semienok vodou. Takýto nálev je účinný pri zápche, osteoporóze, reume, závratoch, ťažkostiach so zrakom a pri "šumení" v ušiach.
Vysoký obsah železa pomáha pri chudokrvnosti, vysoký obsah vitamínov skupiny B a horčíka s fosforom z neho robia liek na depresie a neurózy. Z rovnakého dôvodu je vhodný pre študentov, športovcov a ťažko pracujúcich. Sezamové mlieko môže nahradiť mlieko kravské.
Cvičte:
Ak vás začína zmáhať jarná únava, bolí vás hlava a ste malátni, vyskúšajte cvičenie 5 Tibeťanov, ktoré prinášame na inom mieste.
Vyskúšajte:
Na raňajky dobre padne domáca granola
(recept MUDr. Igora Bukovského)
Potrebujeme: 500 g ovsených vločiek, 3 lyžice slnečnicového semena, 5-7 lyžíc strúhaného kokosu, 100 ml hnedého cukru, 2 väčšie banány, 1/2 vrecúška hrozienok, 100 ml pšeničných klíčkov, 2 lyžice strúhaných orechov alebo tekvicového semena, 3 lyžice sójového oleja, sójové mlieko alebo jogurt, sezónne ovocie.
Vo väčšej panvici či hrnci nasucho opražíme prebraté vločky, slnečnicové semeno, strúhaný kokos, hnedý cukor a na kúsky nakrájané banány, až kým všetko spolu nevonia a vločky trochu nezhnednú. Potom odstavíme z ohňa a do zmesi pridáme hrozienka, klíčky a orechy. Všetko dobre premiešame a na koniec vmiešame sójový olej. Podávame na raňajky v miske zaliate sójovým mliekom alebo jogurtom a ozdobené sezónnym ovocím. (Takto pripravené množstvo vydrží pre jednu osobu asi na 4- 8 dní.)
Výdatná slivková kaša
(recept MUDr. M. Fulovej)
Potrebujeme asi jednu šálku sušených sliviek, ktoré umyjeme a namočíme na 10 hodín do trošky čistej vody. Potom spolu rozmixujeme s 2 sladkými jablkami, pridáme 4 lyžice mletých mandlí alebo orechov, slnečnicových semien a 4 zomleté paraorechy. Masu dáme do chladničky, mala by sa skonzumovať do dvoch dní. Je vhodná pre slabších jedákov, deti, starších ľudí, rekonvalescentov, nemiešame ju s iným jedlom. (uj)