Nízkokalorická strava predlžuje život aj v pokročilom veku
New York 23. marca (TASR) - Začať so znižovaním množstva prijímaných kalórií, ktoré môže predĺžiť život, nie je nikdy neskoro - ani na staré kolená. Zistili ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
New York 23. marca (TASR) - Začať so znižovaním množstva prijímaných kalórií, ktoré môže predĺžiť život, nie je nikdy neskoro - ani na staré kolená. Zistili to americkí vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside, keď robili pokusy s myšami, informoval časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.
Všetky doterajšie štúdie, ktoré zistili, že striedme jedenie predlžuje život, sa uskutočnili so zvieratami, vedenými k tomu odmala. Tím Stephena Spindlera však naordinoval myšiam diétu až na konci ich stredného obdobia života.
Za niekoľko týždňov zareagovalo na skromnejšiu stravu 123 génov, ktoré vedci nazvali kalorická redukcia (CR). Analýza ukázala, že efekt CR diéty na zdravie a dĺžku života sa prejavil po dvoch mesiacoch.
Najväčší úžitok z menej mastnej a kalorickej stravy mala pečeň. Gény, ktoré regulujú funkcie pečene, reagovali u starších myší rovnako ako u tých, ktoré sa striedmo stravovali celý svoj život.
Na konci štúdie zomrel na rakovinu rovnaký počet myší z obidvoch skupín. Myši s CR diétou však ochoreli na rakovinu neskôr ako tie, ktoré mohli žrať bez obmedzenia, a s chorobou žili dlhšie.
Podľa vedcov aj neskoro začatá nízkokalorická diéta spomaľuje rast prípadných nádorov. Spindler verí, že jedného dňa budú k dispozícii lieky aj pre človeka, ktoré vyvolajú príslušné genetické zmeny aj bez nízkokalorickej stravy.