
FOTO – ARCHÍV
Hotové jedlá, ktoré ponúkajú početné supermarkety a niektoré reštaurácie, sú nočnou morou britských odborníkov na výživu. Taký cheeseburger s hranolkami je podľa nich dokonca často zdravší ako niektoré talianske alebo čínske pochúťky. Odporúčaná denná dávka pre mužov je 2500 kalórií a 95 gramov tuku a v prípade žien je to 2000 kalórií a 70 gramov tuku.
Čínska kuchyňa je údajne nesprávnou voľbou v boji s tukom a kalóriami, tvrdí článok v časopise Health Which?. Mexické jedlá by boli zdravou stravou, len keby znížili obsah tuku vo svojich slávnych omáčkach. Indická kuchyňa na tom nie je o nič lepšie. Kurča tikka masala je možno najobľúbenejším jedlom v Británii, ale nie najzdravším, má totiž až 860 kalórií.
Ani talianska kuchyňa, dlho považovaná za baštu zdravého stravovania, nepatrí do tejto kategórie. Časopis Health Which? totiž zistil, že napríklad lasagne obsahujú 45 gramov tuku, čo je viac ako vo veľkej porcii hamburgeru a hranolčekov u McDonalda.
Vedci preto porovnali typické čínske, indické, thajské a mexické menu, a preskúmali koľko tukov, cukrov, vlákniny a sodíka skutočne obsahujú. S prekvapením zistili, že čínske sladkokyslé bravčové mäso a ryža dochutená vysmážanými vajíčkami obsahuje 1330 kalórií. Jahňacina na čínsky spôsob s dusenou ryžou má 990 kalórií, čo je polovica z dennej dávky, ktorú lekári odporúčajú ženám. Dokonca aj thajské zelené karí s kokosovou ryžou má 740 kalórií a 39 gramov tuku, teda viac ako párky s kompletnou oblohou v sieti reštaurácií Burger King.
Zato talianske cestoviny s rajčinovou alebo zeleninovou omáčkou sú zdravou voľbou, na rozdiel od smotanovej plnky do lasagní. To isté platí o mexických jedlách – pokiaľ sú len so zeleninou, je to v poriadku, ale mastným omáčkam sa treba vyhýbať.
(tasr)