Konzumácia proteínov obsiahnutých v mäse zvyšuje riziko rakoviny žalúdka

Washington 17. októbra (TASR) - Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvá cholesterolu, proteínov živočíšneho pôvodu a vitamínu B12, sa vystavujú vysokému ...

Washington 17. októbra (TASR) - Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvá cholesterolu, proteínov živočíšneho pôvodu a vitamínu B12, sa vystavujú vysokému riziku špecifickej rakoviny žalúdka.

Naopak, tí, čo si stravu spestrujú aj potravinovými doplnkami s obsahom vitamínu C, majú až o 40 percent nižšie riziko výskytu rakoviny žalúdka, známej aj ako adenokarcinóm pažeráku a gastrického kardia, oznámili v utorok vedci z univerzity Yale. Ich zistenia len potvrdili, že konzumentov rastlinnej stravy bohatej na vlákninu a vitamíny a naopak vyhýbajúcich sa mäsitým jedlám a mliečnym výrobkom ohrozuje rakovina najmenej.

Výsledky výskumu boli publikované v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, ktorý podporuje najmä výskum hľadajúci súvislosti medzi konzumáciou stravy živočíšneho pôvodu a rakovinou.

Susan Maynová spolu s kolegami z Yale skúmali 1700 osôb - ich stravovacie návyky porovnávali s rodinnou anamnézou. Porovnávali 1095 ľudí s rakovinou so 687 zdravými dobrovoľníkmi.

"Vedecké dôkazy potvrdzujú, že až pod tretinu úmrtí na rakovinu v USA sa podpíšu práve nutričné faktory," informovala American Cancer Society. Maynesovej tím navyše medzi ďalšie rizikové faktory zaradil obezitu.

Štatistiky dokazujú, že za posledných 30 rokov sa výskyt adenokarcinómu zvýšil o 300 percent v USA a o 10-20 percent v Európe a Austrálii. Experti preto ako prevenciu odporúčajú jesť veľa ovocia a zeleniny a maximálne obmedziť jedálniček pozostávajúci z mäsa a tučných mliečnych produktov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 889
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 220
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 245
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 6 726
  5. Najužitočnejšia appka 5 724
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 523
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 909
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 323
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 887
  10. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 3 231

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súd uznal Rybaniča vinným, dostal tri roky podmienečne

Filip Rybanič sa musí Kaliňákovi ospravedlniť.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Rybanič hazarduje s basou

Možno porušovanie zákona ospravedlniť bohumilým úmyslom?

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.