Washington 17. októbra (TASR) - Ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvá cholesterolu, proteínov živočíšneho pôvodu a vitamínu B12, sa vystavujú vysokému riziku špecifickej rakoviny žalúdka.
Naopak, tí, čo si stravu spestrujú aj potravinovými doplnkami s obsahom vitamínu C, majú až o 40 percent nižšie riziko výskytu rakoviny žalúdka, známej aj ako adenokarcinóm pažeráku a gastrického kardia, oznámili v utorok vedci z univerzity Yale. Ich zistenia len potvrdili, že konzumentov rastlinnej stravy bohatej na vlákninu a vitamíny a naopak vyhýbajúcich sa mäsitým jedlám a mliečnym výrobkom ohrozuje rakovina najmenej.
Výsledky výskumu boli publikované v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, ktorý podporuje najmä výskum hľadajúci súvislosti medzi konzumáciou stravy živočíšneho pôvodu a rakovinou.
Susan Maynová spolu s kolegami z Yale skúmali 1700 osôb - ich stravovacie návyky porovnávali s rodinnou anamnézou. Porovnávali 1095 ľudí s rakovinou so 687 zdravými dobrovoľníkmi.
"Vedecké dôkazy potvrdzujú, že až pod tretinu úmrtí na rakovinu v USA sa podpíšu práve nutričné faktory," informovala American Cancer Society. Maynesovej tím navyše medzi ďalšie rizikové faktory zaradil obezitu.
Štatistiky dokazujú, že za posledných 30 rokov sa výskyt adenokarcinómu zvýšil o 300 percent v USA a o 10-20 percent v Európe a Austrálii. Experti preto ako prevenciu odporúčajú jesť veľa ovocia a zeleniny a maximálne obmedziť jedálniček pozostávajúci z mäsa a tučných mliečnych produktov.