Obľúbená detská sladkosť môže pomôcť starším ľuďom pri posilňovaní pamäte. Zistil to tím Jonathana Seckla z univerzity v škótskom Edinburghu, ktorý zapojil do výskumu 22 ľudí vo veku 52 až 75 rokov. Desať z nich bolo zdravých, ostatní mali cukrovku typu 2, ktorá zvyšuje náchylnosť na stareckú demenciu. O výsledkoch experimentu informoval prestížny americký časopis Proceedings of the National Academy of Science.
Vedci dobrovoľníkom podávali trikrát denne carbenoxolon, ktorý sa získava zo sladkého drievka a slúži ako liek na žalúdočné vredy. Po mesiaci zistili, že účastníci pokusu v porovnaní s kontrolnou skupinou si lepšie pamätajú náhodne vybrané slová a ľahšie si spomínajú na to, čo robili v nedávnom čase.
Podľa profesora Seckla, ktorý sa špecializuje na molekuálrnu medicínu, carbenoxolon znižuje v mozgu hladinu stresového hormónu kortizolu. Tento hormón spôsobuje najmä problémy v hipokampe, časti mozgu, ktorá zodpovedá za ukladanie pamäťových vnemov do dlhodobej pamäte. Ak sa v hipokampe naviaže na určité receptory namiesto kortizolu zložka zo sladkého drievka, "zobudí" to bielkoviny, užitočné pri ukladaní a vybavovaní informácií.
Carbenoxolon nemá žiadne vedľajšie účinky, mohlo by ísť teda o veľmi zaujímavú cestu, ako spomaliť príznaky nastupujúcej staroby v mozgu.
Výskum škótskych vedcov privítala aj Harrieta Millwardová z britskej Alzheimerovej výskumnej spoločnosti. Považuje ho za veľmi nádejný pre možnú budúcu prevenciu najrozšírenejšej degeneratívnej choroby mozgu. Podotkla však, že štúdia sa robila na relatívne malom počte ľudí a jej výsledky by mal potvrdiť širší výskum. (ač)