To, že strava je dôležitá pre zdravie, dokazujú vedci stále častejšie. Vysoký obsah cukru a tukov v "západnom" stravovaní zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny prsníka. FOTO - ARCHÍV
Pôsobenie týchto látok v organizme ešte znásobuje štýl stravovania, typický pre celý západný svet, konštatoval vo svojom príhovore na 4. európskom kongrese o rakovine prsníka v Hamburgu vedúci oddelenia medicínskej prevencie v talianskom onkologickom stredisku v Miláne Franco Berrino.
Za najväčší problém súčasnej západnej stravy označil Berrino vysoký obsah cukru a tukov. Obyvatelia západného sveta konzumujú stále primálo výrobkov z celozrnnej múky a zeleniny. Súčasná bežne konzumovaná strava znižuje citlivosť organizmu na inzulín a vedie k zvýšeniu hladiny pohlavných hormónov a látok podobných inzulínu, ktoré sú rizikovým faktorom vzniku rakoviny prsníka.
Okrem zdravej výživy zmenšuje riziko tohto onkologického ochorenia aj dostatok pohybu a redukcia nadváhy. (tasr)