Brusel 5. apríla (TASR) Obyvatelia Európy pri stravovaní viac dôverujú ovociu a zelenine ako mäsovým výrobkom. Hamburgerom z reštaurácií fast food verí iba jeden z piatich opýtaných v prieskume, ktorý Európska komisia dala urobiť v niektorých krajinách EÚ a Nórsku.
Vysoká dôvera v bezpečnosť potravín je podľa prieskumu v Británii, Dánsku a Nórsku, nízka v Taliansku, Portugalsku a pomerne nízka v Nemecku. Ľudia sú najskeptickejší voči mäsovým výrobkom, reštauráciám fast food a podnikom spracujúcim potraviny.
Približne štvrtina až tretina ľudí si myslí, že ceny, chuť a kvalita potravín, ako aj ich výživná hodnota či výrobné metódy sa v uplynulých desaťročiach zhoršili. Najskeptickejší sú v tomto smere Taliani a Portugalci takýto názor ich zastáva od 60 do 80 percent.
Vo všeobecnosti ľudia viac veria spotrebiteľským organizáciám a úradom na kontrolu kvality potravín ako podnikom, ktoré ich vyrábajú.
(spravodajca TASR Robert Sermek) žab