SME

Nie je známe, aké následky môže mať konzumácia geneticky upravených potravín

Bratislava 28. októbra (TASR) - Aké následky môže mať konzumácia geneticky upravenej potraviny, nie je ešte stále jasné. Práve tieto rozpaky odborníkov ...

Bratislava 28. októbra (TASR) - Aké následky môže mať konzumácia geneticky upravenej potraviny, nie je ešte stále jasné. Práve tieto rozpaky odborníkov prinútili vlády Európskej únie prijať príkaz zreteľne označovať geneticky upravované potraviny, ktorý platí od januára tohto roku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výnosom číslo 87 Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) a Ministerstva pôdohospodárstva SR z júna tohto roku bude táto povinnosť pre Slovensko platiť od 1. januára 2002.

Najrozšírenejším geneticky upravovaným produktom, s ktorým občan prichádza do kontaktu, je sója a výrobky z nej. Je to vyhľadávaná potravina najmä pre svoje významné dietetické vlastnosti. Konzumácia aspoň 25 gramov sójových bielkovín denne významne znižuje hladinu cholesterolu, a tiež riziko rakovinového ochorenia prsníka, hrubého čreva a prostaty. Sója preventívne pôsobí proti srdcovo-cievnym ochoreniam, osteoporóze, cukrovke a obezite.

SkryťVypnúť reklamu

Prvú geneticky upravenú sóju priviezli z USA do Európy na jeseň v roku 1996.

Informáciu poskytol odbor pre styk s verejnosťou MZ SR.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 115
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu