Podľa zistení britských vedcov z Institute of Food Research v Norwichi môžu probiotické baktérie zničiť nebezpečné mikróby v kuracom mäse. Má to dvojaký úžitok: zvieratá sú zdravšie a konzumácia ich mäsa je bezpečnejšia, uviedol časopis Letters in Applied Microbiology.
Vedci robili pokusy s kurencami, ktoré mali vo svojom tráviacom trakte nebezpečné baktérie Clostridium perfingens. Tieto mikróby vymizli po tom, čo im v potrave podali baktériu Lactobacillus johnsonii.
"Nasadili sme iba jediný bakteriálny kmeň a podarilo sa nám eliminovať nebezpečný patogén," povedal Arjan Narbad. Baktérie Clostridium patria u človeka k piatim najrozšírenejším pôvodcom otráv z jedla. U kurčiat spôsobujú chudnutie a častú chorobnosť.
Probiotická potrava je však účinná aj proti ďalším patogénom, napríklad baktériám Campylobacter. Počet infekcií týmto kmeňom rastie v teplých mesiacoch aj v Európe.
Podľa kontrolných štúdií z Nórska, Švédska, Holandska, USA a Dánska nie sú hlavným zdrojom bakteriálnych infekcií vajcia, ale nedostatočne tepelne spracované alebo rekontaminované hydinové mäso a výrobky z neho. Ďalšími zdrojmi sú nepasterizované mlieko, nechlórovaná pitná voda a domáce zvieratá.
Britskí vedci zistili aj slabý pozitívny účinok L. johnsonii proti ďalšej nebezpečnej baktérii Escherichia coli. Anne McCartneyová z Unversity of Reading si tiež myslí, že probiotické baktérie podporujú rast kureniec. Ich dávkovanie je jednoduché, pretože sa iba pridajú do potravy.
Experti v súčasnosti skúmajú účinok iných probiotických baktérií na patogény. Pokusy chcú uskutočniť aj na farmách, aby videli, či dosiahnu úspechy podobného rozsahu ako v laboratóriách.