Londýn 22. apríla (TASR) - Niektoré druhy alkoholu zvyšujú riziko ochorenia na dnu. Predpoklad, známy ešte zo staroveku potvrdila nedávna vedecká štúdia ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Londýn 22. apríla (TASR) - Niektoré druhy alkoholu zvyšujú riziko ochorenia na dnu. Predpoklad, známy ešte zo staroveku potvrdila nedávna vedecká štúdia z USA, ktorá objavila súvislosť medzi alkoholom a opakujúcim sa bolestivým zápalom kĺbov. Na základe 12-ročného pozorovania približne 50.000 mužov vedci zistili, že pod vývoj dny sa podpisuje konzumácia piva a tvrdého alkoholu, víno ťažkosti s kĺbmi nevyvolávalo.
Odborníci zistili, že alkohol zvyšuje produkciu kyseliny močovej v tele. Táto látka sa môže za istých okolností ukladať v kĺboch a viesť až k záchvatom bolesti.
V porovnaní s tými , ktorí nepijú, majú konzumenti piva až 2,5-krát vyššiu pravdepodobnosť, že dnu dostanú, u tvrdého alkoholu predstavuje toto riziko 1,6-násobné zvýšenie nebezpečia. Riziko ochorenia na dnu sa naproti tomu nezvyšuje po vypití dvoch-troch pohárov vína denne.
Látkou, podmieňujúcou vývoj ochorenia je purín, ktorý obsahuje vo zvýšenej miere práve pivo. Purín totiž podporuje produkciu kyseliny močovej, ktorú organizmus produkuje po konzumácii alkoholu a patrí tak k hlavným rizikovým faktorom vzniku dny.