SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Chlieb jeme každý deň. Pozor na skryté plesne

Jedovaté plesne na nás číhajú denne. Obsahujú ich mnnohé na pohľad nevinné potraviny a pochutiny počnúc od chleba nášho každodenného. Nebezpečné plesne sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, sú aj v starých ovsený

Jedovaté plesne na nás číhajú denne. Obsahujú ich mnnohé na pohľad nevinné potraviny a pochutiny počnúc od chleba nášho každodenného. Nebezpečné plesne sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, sú aj v starých ovsených vločkách, arašidoch, kešu orieškoch, para orechoch, ovocných muštoch, strukovinách, obilninách. Obsahujú najmä mykotoxíny - veľmi jedovaté látky prírodného pôvodu.

Zákernosť a nebezpečenstvo mykotoxínov spočíva v tom, že sú odolné proti tepelným a chemickým zásahom a najmä neviditeľné. Keď sa už raz mykotoxíny z plesní do potraviny dostanú, nie je možné ich z nej odstrániť. Plesne sa síce dajú zlikvidovať, najjednoduchšie vyrezať, ale ich produkty - mykotoxíny - ostávajú v potravine. Pre bežného konzumenta je však veľmi ťažké zistiť, či potravina alebo pochutina obsahuje nebezpečné aflatoxíny, lebo sú okom neviditeľné. Preto je skutočne veľmi dobré zvážiť, kde spomínané potraviny nakupujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Pozor na nebalené oriešky

V zásade je lepšie vyvarovať sa a nekupovať nebalené oriešky či iné pochutiny od predajcov v stánkoch, o ktorých si nie sme istí, či majú kvalitný tovar. Ak boli totiž tieto plodiny napadnuté počas skladovania tzv. toxikogénnymi plesňami, potom tieto plesne môžu vylúčiť do napadnutých potravín mykotoxíny.

"Nekompromisne však treba vyhadzovať každé jedlo, ktoré doma splesnivie. Ak splesnivie džem, nestačí ho prevariť, radšej ho vyhoďte. Skúsený konzument búrskych orieškov podľa vône môže zacítiť, či neboli už splesnivené," hovorí MUDr. Rovenská.

Zvlášť nebezpečné sú aflatoxíny pre ľudí, ktorí už prekonali zápal pečene, pre ľudí so slabým imunitným systémom a novorodencov.

Každý deň jeme chlieb. Nie je už plesnivý?

Skryť Vypnúť reklamu

Možno málokto vie, že chlieb a pečivo už po dvoch dňoch podlieha plesni. Je to dokonca vedecky dokázané. Nevidíme ju, ani necítime, ale je to tak. Odborníci v modelovej štúdii zistili, že ak sú v ovzduší zárodky toxikogénnych plesní, začali sa v chlebe a pečive tvoriť mykotoxíny už po 48 hodinách. Najväčšie množstvo aflatoxínov bolo zistené v chlebe, ktorý bol týždeň v mikroténovom vrecku pri izbovej teplote.

Pleseň pripomína pomúčenie, preto si ju vôbec nemusíme všimnúť.

Už dávno tiež neplatí, že pleseň vzniká pri teplotách nad 10 stupňov, ani to, že chlebu sa najlepšie darí v chladničke, kde je 8 stupňov Celzia. Nič teda nevyriešime, ak si urobíme zo staršieho chleba hrianky. Aj pri teplote nad 100 stupňov Celzia mikroorganizmy poputujú do nášho organizmu nezmenené.

Skryť Vypnúť reklamu

"Ak niekto zje dva dni starý rožok, ktorý obsahuje aflatoxíny, samozrejme, že sa mu nič nestane. Ani hrianky pripravené zo staršieho chleba nám neublížia. Ak ich však konzumujeme často, škodíme si," hovorí lekárka.

Aflatoxíny totiž patria medzi karcinogény a ich účinky sa môžu prejaviť až po niekoľkých rokoch - napríklad nádorovým ochorením. Keďže na nás karcinogény číhajú zo všetkých strán, je dobré to vedieť. (uj)

Ako zabrániť plesniveniu chleba

1. Nakupujeme len také množstvo, aké spotrebujeme do dvoch dní. Najlepšie je ho uložiť do utierky alebo do chlebníka.

2. Ak uložíme chlieb do chladničky, jeho trvanlivosť sa nepredĺži. Naopak - vlhký skôr podľahne plesni. Chlieb do zásoby možno zmraziť pri teplote -18 °C.

3. Starý chlieb nie je vhodný ani na prípravu hrianok, pleseň sa nezničí.

4. Staré pečivo nie je vhodné na strúhanku, pleseň v ňom ostáva.

5. Strúhanka sa dá pripraviť aj z práve kúpeného a hneď vysušeného pečiva.

6. Na dovolenky alebo sviatky sú vhodné balené chleby s predĺženou trvanlivosťou.

7. Plesnivé pečivo a chlieb nie sú vhodné ani na kŕmenie zvierat.

8. Ak balíte chlieb do mikroténových vreciek, pravidelne ho treba vymieňať - už po dvoch dňoch.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 914
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 843
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 512
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 232
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 689
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 689
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 662
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 330
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 193
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 958
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 7 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Objasnili úlohu doteraz neznámeho proteínu s označením FAM110A.


TASR 9. jún
Liek Aduhelm.

Za posledných takmer 20 rokov nebol na liečbu schválený žiaden iný nový liek.


TASR 7. jún
Kŕčové žily zvykne sprevádzať pocit ťažkých nôh, pálenie, tŕpnutie či nočné kŕče v nohách.

Kŕčové žily sa v lete zvyknú zhoršovať.


7. jún

Má extrémne nízky obsah kalórií.


7. jún