Až o tretinu môžete znížiť riziko vzniku rakoviny žalúdka, ak si niekoľko ráz týždenne doprajete mrkvu. Podľa najnovšej štúdie amerických vedcov už jedna dávka žlto či oranžovo sfarbenej zeleniny, napríklad mrkvy, zníži riziko vzniku rakoviny žalúdka o 36 percent. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.
Vitamín A - karotén sa účinnejšie uvoľňuje pri spracovaní mrkvy, ako keď ju jeme surovú. Pri strúhaní to je 36 percent, pri tepelnej úprave až 60 percent, kým pri jedení celej surovej mrkvy len 5 percent. Ak si robíte čerstvú mrkvovú šťavu, vmiešajte do nej aj lyžičku panenského oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije. (r)
Ďalšie účinky mrkvy:
* znižuje cholesterol
* predchádza zápche
* pomáha pri kožných chorobách a oslabení organizmu
* chráni zrak
* znižuje aj riziko rakoviny pľúc
* pomáha pri vyčerpanosti