
Muži, ktorí jedia kapustu aspoň raz týždennne, majú len 30-percentné riziko vzniku rakoviny v porovnaní s mužmi, ktorí jedia kapustu zriedkavo. FOTO PRE SME- ĽUBOŠ PILC
Kilogram zlých aj dobrých baktérií
Človek si so sebou v čreve nosí minimálne kilogram dobrých aj zlých baktérií. Len v hrubom čreve ich žije aspoň 400 druhov.
„Rokmi výskumnej práce som dospel k tomu, že za vznik rakoviny sú v mnohom zodpovedné aj mikroorganizmy, aj naša strava. Záleží iba na nás, či zdravou stravou podporíme tie užitočné a vylúčime škodlivé,“ tvrdí profesor Ebringer, riaditeľ Ústavu bunkovej biológie Univerzity Komenského. Odporúča čo najviac zeleniny, ovocia, vlákniny a jogurtov s probiotickou kultúrou.
Brokolica je jednička
Vedci z Harvardovej univerzity zase zostavili rebríček najúčinnejších potravín, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine hrubého čreva. Na prvom mieste sa v ňom umiestnila brokolica. Podľa výskumov látky obsiahnuté v tejto zelenine pomáhajú telu produkovať enzýmy, ktoré ničia karcinogénne látky ešte predtým, ako stihnú napadnúť DNA zdravej bunky. Brokolica má podľa lekárov aj ďalšie výhody: obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč a vápnika približne toľko, ako pohár mlieka.
Dožičte si cesnak
Vraj len pol strúčika cesnaku denne stačí, aby ste si mohli pokojne povedať, že ste práve urobili niečo pre svoje hrubé črevo.
Podľa odborníkov na prevenciu proti nádorom hrubého čreva z Nového Zélandu stačí ľuďom skonzumovať približne polovicu strúčika cesnaku, najlepšie za surova alebo ako prísadu v šalátoch. Varený cesnak obsahuje deväťkrát menej vzácnych zložiek ako surový.
Cestoviny chránia pred rakovinou čriev
„Cestoviny brzdia vznik rakoviny čriev,“ tvrdí zase taliansky toxikológ Piero Dolara z florentskej univerzity.
Podľa neho sú cestoviny a iné zložené sacharidy podstatne priaznivejšie pre tráviaci systém než jednoduché sacharidy, ako je cukor. Jeho štúdia dokazuje, že potrava bohatá na cukry znamená vážne zdravotné riziko. Talianska štúdia, ktorá skúmala súvislosť medzi cukrom a rakovinou čriev zistila, že riziko zhubného nádoru hrubého čreva rastie s každou lyžičkou cukru, ktorou si účastníci prieskumu osladili kávu alebo čaj.
Voda proti rakovine
Riziko vzniku rakoviny hrubého čreva možno podľa výsledkov najnovšieho amerického výskumu o polovicu znížiť dostatočným prísunom tekutín. Najlepšia je, samozrejme, voda, ale aj iné nápoje, vrátane piva, pravda, v rozumnej miere. Nadmerná konzumácia alkoholu však rozhodne škodí. Z výsledkov štúdie, ktorú tím vedcov z univerzity v Harvarde publikoval v časopise New England Journal of Medicine, vyplýva, že u ľudí, ktorí vypijú najmenej 11 pohárov tekutín denne, sa riziko vzniku rakoviny hrubého čreva znížilo o polovicu v porovnaní s tými, ktorí vypijú päť i menej pohárov.
Jablko denne
Podľa posledného výskumu amerických vedcov z Cornell University v New Yorku stačí, aby človek zjedol len jedno jablko denne a väčšina chorôb vrátane rakovinových ochorení má menšiu šancu ohroziť ho. Jablká totiž obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré ničia škodlivé látky spôsobujúce poškodenie buniek a sú príčinou mnohých chorôb. V sto gramoch skúmaných vzoriek odrody Červený Delícius našli toľko antioxidantov ako v 1500-miligramovej tabletke vitamínu C. Jedenie jabĺk výrazne znižuje aj rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni. Účinok je takmer priamo úmerný množstvu skonzumovaných jabĺk. Vedci z anglického Liverpoolu zas v niektorých jedlých hubách objavili proteín, ktorý dokáže zastaviť rozmnožovanie rakovinových buniek.
Črevná sprcha? Áno? Nie?
Črevná sprcha je najnovším hitom, ktorí propagujú rôzne súkromné zariadenia. Je to v podstate výplach hrubého čreva, pri ktorom cirkuluje voda a tým sa detoxikuje organizmus. Počas jedného sedenia do vás vstreknú asi 30 litrov, ktoré precirkulujú vašimi črevami. Podľa niektorých lekárov, ktorí ju robia, pomáha zmierniť migrény, bolesti kĺbov, pomáha pri zápche. Je vraj dokonca akousi prevenciou pred zápalom hrubého čreva.
Podľa MUDr. Igora Bukovského z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty UK, ktorý sa zaoberá zdravou výživou, sa treba rozhodnúť, čo je pre človeka prirodzenejšie – či vhodná strava a životný štýl, alebo takáto sprcha. Podľa jeho slov črevná sprcha nie je práve najprirodzenejšou metódou ako vyčistiť organizmus. A dodáva: „Muži, ktorí jedia kapustu aspoň raz týždennne, majú len 30-percentné riziko vzniku rakoviny v porovnaní s mužmi, ktorí jedia kapustu zriedkavo.“
(uj)
Čo chráni hrubé črevo?
brokolica
cesnak
surová kapusta
voda
cestoviny
Čo mu najviac škodí?
tučné a mastné jedlá
sladké jedlá
nedostatok vlákniny
nedostatok tekutín
alkohol