Mníchov 7. novembra (TASR) - Veľa ľudí by si raňajky rado spestrilo vajíčkami, či už varenými alebo smaženými. Kvôli obavám z rapídneho zvýšenia cholesterolu v krvi sa svojej obľúbenej pochúťky napokon vzdajú. Úplne zbytočne, tvrdia odborníci z Kansaskej štátnej univerzity v USA.
Vďaka molekulám lecitínu, ktoré sú súčasťou každého vajíčka, sa počas trávenia dostáva do organizmu len minimálne množstvo cholesterolu, ktoré rozhodne nemôže vyhnať jeho hladinu nad stanovený normál. Skôr naopak, vajíčko ako budúca kolíska života obsahuje veľké množstvo prírodných vitamínov, minerálov a enzýmov, potrebných aj pre ľudský organizmus.
Výskumníci sa zaujímali o to, koľko cholesterolu sa počas tráviaceho procesu u pokusných zvierat dostane do krvi. Po pridaní lecitínu zo slepačích vajec zistili, že príjem cholesterolu sa zredukoval.
Podľa vedcov by mohla byť práve táto skutočnosť dôvodom, prečo množstvo výskumov nemohlo uspokojivo dokázať súvislosť medzi konzumáciou vajec a zvýšením hladiny cholesterolu v krvi.
Pokiaľ človek netrpí na ochorenie srdca a nemá zvýšený cholesterol napríklad z dôvodu metabolickej poruchy, môže si bez akýchkoľvek výčitiek dopriať denne jedno- až dve vajíčka.
Vedci si už nechali v USA patentovať liek na zníženie cholesterolu, ktorého základom bude práve lecitín zo slepačích vajec, informuje nemecký denník Süddeutsche Zeitung.