SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Stravovanie ako prírodný liek

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, .

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, zmierniť ich príznaky a dokonca ich aj liečiť. Poznáme množstvo prípadov, keď úprava jedálneho lístka pomohla v boji s cievnymi chorobami, artritídou, problémami tráviaceho ústrojenstva, rakovinou, tlmila stres, liečila nespavosť a neplodnosť, dodala chýbajúcu energiu.

Skryť Vypnúť reklamu

Je vhodné k zdravému stravovaniu používať aj prírodné prvky na obohacovanie chuťových kvalít. Kuchyne rozličných regiónov používajú výraznejšie okrem exotických aj u nás rastúce rastliny, koreniny a pochutiny. Mnohé z nich dopestujeme aj v našej záhradke, prípadne v črepníku. Ich aplikácia je rovnako dôležitá ako spôsob prípravy. Ten je najvhodnejší taký, ktorý rešpektuje zachovanie čo najväčšieho podielu vitamínov, minerálov a stopových prvkov v jedle. Okrem konzumovania a dochucovania surovými zložkami najvhodnejšou tepelnou úpravou je dusenie, parenie a pučanie. Rady o varení pochádzajú od experta a veľkého gurmána, herca PAVLA MIKULÍKA.

Dva zdravé spôsoby prípravy potravín:

Parenie: Je to tepelná úprava vo vodnej pare pri teplote 100 stupňov Celzia v uzavretom hrnci. Upravovaná potravina pritom leží v sitku nad vriacou vodou a nesmie s ňou prísť do styku. Takto sa tepelne upravujú zemiaky v šupke, koreňová zelenina, karfiol, brokolica či ryby.

Skryť Vypnúť reklamu

Pučanie: Tepelná úprava pri teplote 100 stupňov Celzia, pri ktorej potraviny nasávajú tekutinu, pučia a takto mäknú. Čas tepelnej úpravy sa dá skrátiť, ak napríklad strukovinu, ryžu natural alebo niektoré druhy obilnín na pár hodín namočíme do studenej vody. Tepelná úprava sa začína varením tekutiny, kto- ré podľa druhu potraviny môže trvať niekoľko minút až hodinu. Potom sa teplota prudko

zníži a začína sa vlastné pučanie. Na jeho konci má byť tekutina úplne odparená. Pri tomto spôsobe sa pokrm varí pri 100 stupňoch len krátko, preto je veľmi šetrný.

(Podľa knihy Recepty Paľa Mikulíka zostavenej Jánom Kamenistým)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Crème de la crème po slovensky
  3. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  8. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  9. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  10. Po Slovensku na motorke
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 722
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 131
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 859
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 270
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 097
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 504
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 574
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 5 774
  9. Po Slovensku na motorke 5 520
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 968
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 9 h

Neprehliadnite tiež

Prečo by mali deti chodiť skoro spať.


15. jún
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


14. jún
Ilustračné foto.

Objasnili úlohu doteraz neznámeho proteínu s označením FAM110A.


TASR 9. jún