SME

Stravovanie ako prírodný liek

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, .

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, zmierniť ich príznaky a dokonca ich aj liečiť. Poznáme množstvo prípadov, keď úprava jedálneho lístka pomohla v boji s cievnymi chorobami, artritídou, problémami tráviaceho ústrojenstva, rakovinou, tlmila stres, liečila nespavosť a neplodnosť, dodala chýbajúcu energiu.

SkryťVypnúť reklamu

Je vhodné k zdravému stravovaniu používať aj prírodné prvky na obohacovanie chuťových kvalít. Kuchyne rozličných regiónov používajú výraznejšie okrem exotických aj u nás rastúce rastliny, koreniny a pochutiny. Mnohé z nich dopestujeme aj v našej záhradke, prípadne v črepníku. Ich aplikácia je rovnako dôležitá ako spôsob prípravy. Ten je najvhodnejší taký, ktorý rešpektuje zachovanie čo najväčšieho podielu vitamínov, minerálov a stopových prvkov v jedle. Okrem konzumovania a dochucovania surovými zložkami najvhodnejšou tepelnou úpravou je dusenie, parenie a pučanie. Rady o varení pochádzajú od experta a veľkého gurmána, herca PAVLA MIKULÍKA.

Dva zdravé spôsoby prípravy potravín:

Parenie: Je to tepelná úprava vo vodnej pare pri teplote 100 stupňov Celzia v uzavretom hrnci. Upravovaná potravina pritom leží v sitku nad vriacou vodou a nesmie s ňou prísť do styku. Takto sa tepelne upravujú zemiaky v šupke, koreňová zelenina, karfiol, brokolica či ryby.

SkryťVypnúť reklamu

Pučanie: Tepelná úprava pri teplote 100 stupňov Celzia, pri ktorej potraviny nasávajú tekutinu, pučia a takto mäknú. Čas tepelnej úpravy sa dá skrátiť, ak napríklad strukovinu, ryžu natural alebo niektoré druhy obilnín na pár hodín namočíme do studenej vody. Tepelná úprava sa začína varením tekutiny, kto- ré podľa druhu potraviny môže trvať niekoľko minút až hodinu. Potom sa teplota prudko

zníži a začína sa vlastné pučanie. Na jeho konci má byť tekutina úplne odparená. Pri tomto spôsobe sa pokrm varí pri 100 stupňoch len krátko, preto je veľmi šetrný.

(Podľa knihy Recepty Paľa Mikulíka zostavenej Jánom Kamenistým)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 280
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 877
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 201
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 027
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 790
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 861
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu