Stravovanie ako prírodný liek

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, .

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, zmierniť ich príznaky a dokonca ich aj liečiť. Poznáme množstvo prípadov, keď úprava jedálneho lístka pomohla v boji s cievnymi chorobami, artritídou, problémami tráviaceho ústrojenstva, rakovinou, tlmila stres, liečila nespavosť a neplodnosť, dodala chýbajúcu energiu.

Je vhodné k zdravému stravovaniu používať aj prírodné prvky na obohacovanie chuťových kvalít. Kuchyne rozličných regiónov používajú výraznejšie okrem exotických aj u nás rastúce rastliny, koreniny a pochutiny. Mnohé z nich dopestujeme aj v našej záhradke, prípadne v črepníku. Ich aplikácia je rovnako dôležitá ako spôsob prípravy. Ten je najvhodnejší taký, ktorý rešpektuje zachovanie čo najväčšieho podielu vitamínov, minerálov a stopových prvkov v jedle. Okrem konzumovania a dochucovania surovými zložkami najvhodnejšou tepelnou úpravou je dusenie, parenie a pučanie. Rady o varení pochádzajú od experta a veľkého gurmána, herca PAVLA MIKULÍKA.

Dva zdravé spôsoby prípravy potravín:

Parenie: Je to tepelná úprava vo vodnej pare pri teplote 100 stupňov Celzia v uzavretom hrnci. Upravovaná potravina pritom leží v sitku nad vriacou vodou a nesmie s ňou prísť do styku. Takto sa tepelne upravujú zemiaky v šupke, koreňová zelenina, karfiol, brokolica či ryby.

Pučanie: Tepelná úprava pri teplote 100 stupňov Celzia, pri ktorej potraviny nasávajú tekutinu, pučia a takto mäknú. Čas tepelnej úpravy sa dá skrátiť, ak napríklad strukovinu, ryžu natural alebo niektoré druhy obilnín na pár hodín namočíme do studenej vody. Tepelná úprava sa začína varením tekutiny, kto- ré podľa druhu potraviny môže trvať niekoľko minút až hodinu. Potom sa teplota prudko

zníži a začína sa vlastné pučanie. Na jeho konci má byť tekutina úplne odparená. Pri tomto spôsobe sa pokrm varí pri 100 stupňoch len krátko, preto je veľmi šetrný.

(Podľa knihy Recepty Paľa Mikulíka zostavenej Jánom Kamenistým)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  4. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  5. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  9. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  10. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  1. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  2. Brieždenie pod lomenicou
  3. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  4. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  5. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  6. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  7. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  8. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  9. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  10. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 889
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 220
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 10 245
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 6 726
  5. Najužitočnejšia appka 5 724
  6. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 523
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 909
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 323
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 887
  10. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 3 231

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súd uznal Rybaniča vinným, dostal tri roky podmienečne

Filip Rybanič sa musí Kaliňákovi ospravedlniť.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Rybanič hazarduje s basou

Možno porušovanie zákona ospravedlniť bohumilým úmyslom?

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Nepobúrila vás Serenina karikatúra? Asi ste normálni

Politická korektnosť je ohrozením slobody.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.