Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, zmierniť ich príznaky a dokonca ich aj liečiť. Poznáme množstvo prípadov, keď úprava jedálneho lístka pomohla v boji s cievnymi chorobami, artritídou, problémami tráviaceho ústrojenstva, rakovinou, tlmila stres, liečila nespavosť a neplodnosť, dodala chýbajúcu energiu.
Je vhodné k zdravému stravovaniu používať aj prírodné prvky na obohacovanie chuťových kvalít. Kuchyne rozličných regiónov používajú výraznejšie okrem exotických aj u nás rastúce rastliny, koreniny a pochutiny. Mnohé z nich dopestujeme aj v našej záhradke, prípadne v črepníku. Ich aplikácia je rovnako dôležitá ako spôsob prípravy. Ten je najvhodnejší taký, ktorý rešpektuje zachovanie čo najväčšieho podielu vitamínov, minerálov a stopových prvkov v jedle. Okrem konzumovania a dochucovania surovými zložkami najvhodnejšou tepelnou úpravou je dusenie, parenie a pučanie. Rady o varení pochádzajú od experta a veľkého gurmána, herca PAVLA MIKULÍKA.
Dva zdravé spôsoby prípravy potravín:
Parenie: Je to tepelná úprava vo vodnej pare pri teplote 100 stupňov Celzia v uzavretom hrnci. Upravovaná potravina pritom leží v sitku nad vriacou vodou a nesmie s ňou prísť do styku. Takto sa tepelne upravujú zemiaky v šupke, koreňová zelenina, karfiol, brokolica či ryby.
Pučanie: Tepelná úprava pri teplote 100 stupňov Celzia, pri ktorej potraviny nasávajú tekutinu, pučia a takto mäknú. Čas tepelnej úpravy sa dá skrátiť, ak napríklad strukovinu, ryžu natural alebo niektoré druhy obilnín na pár hodín namočíme do studenej vody. Tepelná úprava sa začína varením tekutiny, kto- ré podľa druhu potraviny môže trvať niekoľko minút až hodinu. Potom sa teplota prudko
zníži a začína sa vlastné pučanie. Na jeho konci má byť tekutina úplne odparená. Pri tomto spôsobe sa pokrm varí pri 100 stupňoch len krátko, preto je veľmi šetrný.
(Podľa knihy Recepty Paľa Mikulíka zostavenej Jánom Kamenistým)