SME
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Stravovanie ako prírodný liek

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, .

Aj menšie zmeny stravovacích návykov môžu výraznejšie zmeniť zdravotný stav – momentálne pocity pohody a postupne aj odbúravanie dlhodobých problémov. Odborníci tvrdia, že je len málo chorôb, ktorým by vhodná strava nevedela obmedziť možnosť ich vzniku, zmierniť ich príznaky a dokonca ich aj liečiť. Poznáme množstvo prípadov, keď úprava jedálneho lístka pomohla v boji s cievnymi chorobami, artritídou, problémami tráviaceho ústrojenstva, rakovinou, tlmila stres, liečila nespavosť a neplodnosť, dodala chýbajúcu energiu.

Skryť Vypnúť reklamu

Je vhodné k zdravému stravovaniu používať aj prírodné prvky na obohacovanie chuťových kvalít. Kuchyne rozličných regiónov používajú výraznejšie okrem exotických aj u nás rastúce rastliny, koreniny a pochutiny. Mnohé z nich dopestujeme aj v našej záhradke, prípadne v črepníku. Ich aplikácia je rovnako dôležitá ako spôsob prípravy. Ten je najvhodnejší taký, ktorý rešpektuje zachovanie čo najväčšieho podielu vitamínov, minerálov a stopových prvkov v jedle. Okrem konzumovania a dochucovania surovými zložkami najvhodnejšou tepelnou úpravou je dusenie, parenie a pučanie. Rady o varení pochádzajú od experta a veľkého gurmána, herca PAVLA MIKULÍKA.

Dva zdravé spôsoby prípravy potravín:

Parenie: Je to tepelná úprava vo vodnej pare pri teplote 100 stupňov Celzia v uzavretom hrnci. Upravovaná potravina pritom leží v sitku nad vriacou vodou a nesmie s ňou prísť do styku. Takto sa tepelne upravujú zemiaky v šupke, koreňová zelenina, karfiol, brokolica či ryby.

Skryť Vypnúť reklamu

Pučanie: Tepelná úprava pri teplote 100 stupňov Celzia, pri ktorej potraviny nasávajú tekutinu, pučia a takto mäknú. Čas tepelnej úpravy sa dá skrátiť, ak napríklad strukovinu, ryžu natural alebo niektoré druhy obilnín na pár hodín namočíme do studenej vody. Tepelná úprava sa začína varením tekutiny, kto- ré podľa druhu potraviny môže trvať niekoľko minút až hodinu. Potom sa teplota prudko

zníži a začína sa vlastné pučanie. Na jeho konci má byť tekutina úplne odparená. Pri tomto spôsobe sa pokrm varí pri 100 stupňoch len krátko, preto je veľmi šetrný.

(Podľa knihy Recepty Paľa Mikulíka zostavenej Jánom Kamenistým)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Pomáhajte čítaním
  10. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 783
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 489
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 847
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 106
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 068
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 667
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 612
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 522
  9. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 419
  10. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 396
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minúta po minúte: Hygienici spresnili podmienky pre terasy v reštauráciách

Potrebujeme zmenu prístupu, vyzvala prezidentka politikov.

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Čo nám hovorí Matovič? Máme sa obávať?

Premiér dnes sľúbil zmenu komunikácie.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ilustračné foto