SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Trinásť rád, ako si grilovaním neuškodiť


Na grile sa dá upiecť aj pizza s grilovanou zeleninou. FOTO - ARCHÍV SME



Sezóna grilovania je už v plnom prúde. Z každej strany sa valí reklama na kúpu grilovacieho vybavenia. Je opäť načase pripomenúť si, že grilovať sa dá aj zdravšie a bezpečnejšie. MUDr. Igor Bukovský vám ponúka niekoľko rád, ako grilovať bezpečne, ale aj zdravo:

1. Pred použitím gril, najmä rošt, dôkladne očistite, čím ho zbavíte prepálených zvyškov potravín a zabránite príjmu rakovinotvorných látok do organizmu.

2. Väčšina potravín vyžaduje pred grilovaním aj naolejovanie roštu. Ak máte gril na uhlie a používate štartér (zápalná látka), použite len taký, ktorý je určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu.

3. Gril dobre nahrejte: drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol, a plynový asi 10 minút a až potom sa môžete dať do grilovania.

4. Ak idete grilovať mäso, ktoré bolo zmrazené, mali by ste ho pred grilovaním úplne rozmraziť a to radšej v chladničke alebo studenej vode, ako pri izbovej teplote. Ak ho potrebujete rozmraziť rýchlo, urobte tak v mikrovlnke a mäso ugrilujte hneď po rozmrazení.

5. Spálené časti mäsa a kože (hydina) rozhodne pred koznumáciou odstráňte! Obsahujú najviac rakovinotvorných látok.

6. Potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania, najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčky, hrubé kusy mäsa a pod.) - zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri spaľovaní.

7. Ak sa chcete vyhnúť salmonelóze a iným nebezpečným infekciám, nikdy nemiešajte hotové grilované mäso so surovým.

8. Zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým grilovaným mäsom (napr. nepoložte hotové mäso na tanier, kde bolo, alebo ešte je mäso surové).

9. Ak mäso pred grilovaním marinujete, robte to radšej v chladničke, ako pri izbovej telote a ak chcete použiť zvyšnú marinádu na grilované mäso, pred použitím ju aspoň tri minúty povarte. Aj toto opatrenie zabráni prenosu baktérií zo surového mäsa na hotové. Dajte si na tom záležať najmä vtedy, ak ide o porcie pre deti, ak to je vám už jedno.

10. Akékoľvek mäso treba grilovať dostatočne. Ak ostane vo vnútri ružové a vyteká z neho krv, je to dôkaz, že nebolo dostatočne tepelne upravené a to tiež zvyšuje riziko infekcie.

11. Používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku. Ušetríte svoje cievy a zabránite prípadnému vzbĺknutiu tuku v plameni.

12. Namiesto červeného mäsa môžete grilovať aj ryby, hydinu a morské živočíchy. Dokonca môžete grilovať aj tofu alebo uvarené ochutené sójové mäso. Na grile sa dá upiecť aj pizza s grilovanou zeleninou (zeleninu ugrilujte najprv, potom cesto z jednej strany, na ktorú potom naukladáte grilovanú zeleninu a ugrilujte to spolu ešte raz).

13. Skúste grilovať zeleninu, je to obľúbená pochúťka v stredomorí. Baklažán, letná tekvica, papriky, tvrdé mäsité paradajky, kukurica sa dajú veľmi chutne pripraviť. Z ovocia skúste grilovať marhule, broskyne, ananás, mango, banány, budete prekvapení, ako to chutí. Zelenina a najmä ovocie sa griluje až nad tlejúcou pahrebou na dobre naolejovanom rošte.

(Zdroj: www.zdravesrdce)


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  2. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  3. Po Slovensku na motorke
  4. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Behind every successful business lies a set of skilled people
  9. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  10. Ako sa mení dynamika firiem?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 115
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 964
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 211
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 278
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 186
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 322
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 7 138
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 878
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 684
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 478
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner počas pojednávania na Najvyššom súde.

Pôvodný rozsudok v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice sprevádzali pochybnosti.


5 h
Šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová

Špecializovaný súd by mal vysvetliť prečo niektoré dôkazy odmietol.


4 h

Do parlamentu by sa dostalo osem strán.


6 h

Celé znenie rozhodnutia súdu.


38m

Neprehliadnite tiež

Prečo je dôležité, aby deti chodili skoro spať.


4 h
Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej farmaceutickej spoločnosti Novavax počas tretej fázy klinických testov v Londýne.

Do konca roka chce vyrobiť 150 miliónov vakcín.


14. jún
Ilustračné foto.

Objasnili úlohu doteraz neznámeho proteínu s označením FAM110A.


TASR 9. jún
Liek Aduhelm.

Za posledných takmer 20 rokov nebol na liečbu schválený žiaden iný nový liek.


TASR 7. jún