SME
Nedeľa, 26. jún, 2022 | Meniny má Adriána

Trinásť rád, ako si grilovaním neuškodiť


Na grile sa dá upiecť aj pizza s grilovanou zeleninou. FOTO - ARCHÍV SME



Sezóna grilovania je už v plnom prúde. Z každej strany sa valí reklama na kúpu grilovacieho vybavenia. Je opäť načase pripomenúť si, že grilovať sa dá aj zdravšie a bezpečnejšie. MUDr. Igor Bukovský vám ponúka niekoľko rád, ako grilovať bezpečne, ale aj zdravo:

1. Pred použitím gril, najmä rošt, dôkladne očistite, čím ho zbavíte prepálených zvyškov potravín a zabránite príjmu rakovinotvorných látok do organizmu.

2. Väčšina potravín vyžaduje pred grilovaním aj naolejovanie roštu. Ak máte gril na uhlie a používate štartér (zápalná látka), použite len taký, ktorý je určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu.

3. Gril dobre nahrejte: drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol, a plynový asi 10 minút a až potom sa môžete dať do grilovania.

4. Ak idete grilovať mäso, ktoré bolo zmrazené, mali by ste ho pred grilovaním úplne rozmraziť a to radšej v chladničke alebo studenej vode, ako pri izbovej teplote. Ak ho potrebujete rozmraziť rýchlo, urobte tak v mikrovlnke a mäso ugrilujte hneď po rozmrazení.

5. Spálené časti mäsa a kože (hydina) rozhodne pred koznumáciou odstráňte! Obsahujú najviac rakovinotvorných látok.

6. Potraviny, ktoré vyžadujú dlhý čas grilovania, najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekáčky, hrubé kusy mäsa a pod.) - zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri spaľovaní.

7. Ak sa chcete vyhnúť salmonelóze a iným nebezpečným infekciám, nikdy nemiešajte hotové grilované mäso so surovým.

8. Zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým grilovaným mäsom (napr. nepoložte hotové mäso na tanier, kde bolo, alebo ešte je mäso surové).

9. Ak mäso pred grilovaním marinujete, robte to radšej v chladničke, ako pri izbovej telote a ak chcete použiť zvyšnú marinádu na grilované mäso, pred použitím ju aspoň tri minúty povarte. Aj toto opatrenie zabráni prenosu baktérií zo surového mäsa na hotové. Dajte si na tom záležať najmä vtedy, ak ide o porcie pre deti, ak to je vám už jedno.

10. Akékoľvek mäso treba grilovať dostatočne. Ak ostane vo vnútri ružové a vyteká z neho krv, je to dôkaz, že nebolo dostatočne tepelne upravené a to tiež zvyšuje riziko infekcie.

11. Používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku. Ušetríte svoje cievy a zabránite prípadnému vzbĺknutiu tuku v plameni.

12. Namiesto červeného mäsa môžete grilovať aj ryby, hydinu a morské živočíchy. Dokonca môžete grilovať aj tofu alebo uvarené ochutené sójové mäso. Na grile sa dá upiecť aj pizza s grilovanou zeleninou (zeleninu ugrilujte najprv, potom cesto z jednej strany, na ktorú potom naukladáte grilovanú zeleninu a ugrilujte to spolu ešte raz).

13. Skúste grilovať zeleninu, je to obľúbená pochúťka v stredomorí. Baklažán, letná tekvica, papriky, tvrdé mäsité paradajky, kukurica sa dajú veľmi chutne pripraviť. Z ovocia skúste grilovať marhule, broskyne, ananás, mango, banány, budete prekvapení, ako to chutí. Zelenina a najmä ovocie sa griluje až nad tlejúcou pahrebou na dobre naolejovanom rošte.

(Zdroj: www.zdravesrdce)


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  5. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. Appka, ktorá hľadá predražené platby, je už v slovenskej verzii
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 462
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 616
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 6 635
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 885
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 807
  6. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 3 743
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 692
  8. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 2 638
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Logo Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti.

Správu priniesol taliansky denník Il Giornale.


22m
Herečka Zuzana Porubjaková.

Som dieťa starej doby, hovorí herečka.


23. jún
Elektráreň Niederaussem.

Prečo sa k výrobe z uhlia prikláňajú Nemci, Rakúšania, Taliani či Holanďania.


21. jún
Zasiahnutý obytný dom v Kyjeve.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 11 h
SkryťZatvoriť reklamu