SME

Tmavá čokoláda rozširuje cievy, ale treba ju jesť s mierou

Boston 15. júna (TASR) - Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len ...

Boston 15. júna (TASR) - Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len pre tmavé druhy.

Mary Englerová z Kalifornskej univerzity dávala počas dvoch týždňov jedenástim dobrovoľníkom polovicu tabuľky (45 gramov) čiernej čokolády. Desiati dobrovoľníci v kontrolnej skupine konzumovali rovnaké množstvo mliečnej čokolády.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čím je čokoláda tmavšia, tým je v nej väčší podiel kakaa. Kakao obsahuje rastlinné látky - flavonoidy. Predchádzajúce štúdie ukázali, že tieto látky znižujú zrážanlivosť krvných doštičiek a zároveň rozširujú cievy.

SkryťVypnúť reklamu

Ultrazvukovým vyšetrením sa zistilo, že cievy konzumentov tmavej čokolády sa rozšírili o desať percent. U ľudí, ktorí jedli mliečnu čokoládu, naopak došlo k miernemu zúženiu ciev.

Profesor Jeffrey Bloomberg z Tufts University v Bostone predpokladá, že vzhľadom na pozitívne výsledky sa výskum rozšíri na ďalšie potraviny obsahujúce flavonoidy. "Nielen čokoláda, ale aj čaj, ovsené vločky a čučoriedky sú vhodnými zdrojom flavonoidov," povedal Bloomberg.

Konzumácia nadmerného množstva čokolády však podľa profesora nie je dobrá, pretože okrem flavonoidov obsahuje aj veľa kalórií a nasýtených kyselín, ktoré škodia cievam. "Čokoláda síce obsahuje veľa flavonoidov, ale nie je to náhrada zdravej stravy," upozornil Bloomberg.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 157
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 808
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 453
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 912
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu