Máte pocit, že vaša pečeň je zanesená? Liekmi, ťažkým jedlom, alkoholom, prejedaním sa? Ak sa cítite ťažkopádni a unavení, skúste denne zjesť porciu horkých zelených byliniek. Horké liečivé bylinky patria do nepamäti k ľudovým liečebným prostriedkom. Stimulujú vylučovanie žlče, prirodzene čistia pečeň a zlepšujú tráviace funkcie. Ak si chcete odľahčiť pečeň, siahnite po čerstvej zelenine, najmä medzi druhy, ktoré majú tak trošku horkastú príchuť.
Zelené časti potočnice lekárskej a lístky horčice vynikajúco stimulujú vylučovanie žlče a pomáhajú prečisťovať pečeň.
Ako na to?
Lístky potočnice či horčice nakrájajte na tenké plátky a rýchlo opražte na malom množstve panenského olivového oleja s nakrájaným zázvorovým koreňom alebo cesnakom. Tesne pred podávaním pridajte trochu citrónovej šťavy, chuť je výraznejšia.Tieto bylinky možno pridať aj do hlávkového šalátu alebo do šťavy z akéhokoľvek druhu zeleniny.
Potraviny prečisťujúce pečeň
- červená repa (cvikla)
- mrkva
- kaleráb
- zelené časti endívie
- grapefruit
- kel
- citróny, limety
- zelené lístky horčice
- petržlen
- hlávkový šalát
- potočnica lekárska