SME
Nedeľa, 31. máj, 2020 | Meniny má Petronela, PetranaKrížovkyKrížovky

Zber ovocia

* Mäkké druhy ovocia ako jahody, maliny, ríbezle, marhule, broskyne, slivky, ringloty, oberáme v čase ich maximálnej zrelosti, aby vynikla ich chuť, prípadne vôňa. Ovocie vtedy býva chúlostivé najmä na prepravu. Aby sme predĺžili skladovateľnosť aspoň ...


FOTO – NOVÝ ZÁHRADKÁR (Ikar) a archív



* Mäkké druhy ovocia ako jahody, maliny, ríbezle, marhule, broskyne, slivky, ringloty, oberáme v čase ich maximálnej zrelosti, aby vynikla ich chuť, prípadne vôňa. Ovocie vtedy býva chúlostivé najmä na prepravu. Aby sme predĺžili skladovateľnosť aspoň o deň – dva, je lepšie oberať ho skoro ráno alebo podvečer.

* Tvrdé ovocie, ku ktorému radíme orechy, jablká a hrušky, prechádza v poslednom, predzberovom štádiu niekoľkými fázami zrelosti. Fyziologická zrelosť pre konzumenta je dôležitá až vtedy, keď sa v plodoch ukončil rast a nastupujú analytické pochody, ktoré dávajú plodu typovú chuťovosť. Určiť u jadrového ovocia zberovú zrelosť, si vyžaduje od záhradkára dostatok skúseností.

Skryť Vypnúť reklamu

* U letných odrôd jabloní a hrušiek spadá fyziologická a konzumná zrelosť takmer do rovnakého obdobia ako zrelosť zberová. Plod sa od plodonosnej vetvičky ľahko oddeľuje, ak ho pootočíme o 90°. Keby sme plody v tomto čase neobrali a ostali by na strome, zmúčnateli by, stali by sa sypkými, s náchylnosťou na hnitie od jadierok. O zberovej zrelosti rozhoduje nielen odroda, poloha výsadby, ale i poveternostné podmienky v danom roku a mnohé ďalšie okolnosti.

* Zimné sorty jabĺk a hrušiek oberáme pred štádiom konzumnej zrelosti. Práve pre možnosť uskladnenia im musíme pripraviť umiestnenie vo vyhovujúcom prostredí, nikdy nie v blízkosti zeleniny. Počas skladovania nadobudnú konzumnú zrelosť. Tá nastupuje u niektorých odrôd už o mesiac, ale u iných až v januári, februári a udržiavajú si ju až do začiatku leta. Pri takto dlhodobo skladovanom ovocí dbáme na optimálnu vlhkosť, dostatočné vetranie a pravidelnú kontrolu. (mm)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  2. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  3. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  4. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  5. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  6. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  7. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  8. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo
  9. Výnos od 5,5 % do 15 % p.a
  10. Nový portál Volvujem.sk je ako virtuálny showroom
  1. Mýty a fámy o vodárňach
  2. 5 užitočných rád, ako si vybrať správnu klimatizáciu
  3. Ako vyberať AKU techniku?
  4. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  5. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  6. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  7. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  8. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  9. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými?
  10. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  1. Môžu nohavičky pomôcť ženám ostať sebavedomými? 25 807
  2. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 23 813
  3. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 19 519
  4. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 11 708
  5. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 9 925
  6. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 9 877
  7. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 9 412
  8. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 394
  9. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 268
  10. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 241
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu