Zber ovocia

* Mäkké druhy ovocia ako jahody, maliny, ríbezle, marhule, broskyne, slivky, ringloty, oberáme v čase ich maximálnej zrelosti, aby vynikla ich chuť, prípadne vôňa. Ovocie vtedy býva chúlostivé najmä na prepravu. Aby sme predĺžili skladovateľnosť aspoň ...


FOTO – NOVÝ ZÁHRADKÁR (Ikar) a archív



* Mäkké druhy ovocia ako jahody, maliny, ríbezle, marhule, broskyne, slivky, ringloty, oberáme v čase ich maximálnej zrelosti, aby vynikla ich chuť, prípadne vôňa. Ovocie vtedy býva chúlostivé najmä na prepravu. Aby sme predĺžili skladovateľnosť aspoň o deň – dva, je lepšie oberať ho skoro ráno alebo podvečer.

* Tvrdé ovocie, ku ktorému radíme orechy, jablká a hrušky, prechádza v poslednom, predzberovom štádiu niekoľkými fázami zrelosti. Fyziologická zrelosť pre konzumenta je dôležitá až vtedy, keď sa v plodoch ukončil rast a nastupujú analytické pochody, ktoré dávajú plodu typovú chuťovosť. Určiť u jadrového ovocia zberovú zrelosť, si vyžaduje od záhradkára dostatok skúseností.

* U letných odrôd jabloní a hrušiek spadá fyziologická a konzumná zrelosť takmer do rovnakého obdobia ako zrelosť zberová. Plod sa od plodonosnej vetvičky ľahko oddeľuje, ak ho pootočíme o 90°. Keby sme plody v tomto čase neobrali a ostali by na strome, zmúčnateli by, stali by sa sypkými, s náchylnosťou na hnitie od jadierok. O zberovej zrelosti rozhoduje nielen odroda, poloha výsadby, ale i poveternostné podmienky v danom roku a mnohé ďalšie okolnosti.

* Zimné sorty jabĺk a hrušiek oberáme pred štádiom konzumnej zrelosti. Práve pre možnosť uskladnenia im musíme pripraviť umiestnenie vo vyhovujúcom prostredí, nikdy nie v blízkosti zeleniny. Počas skladovania nadobudnú konzumnú zrelosť. Tá nastupuje u niektorých odrôd už o mesiac, ale u iných až v januári, februári a udržiavajú si ju až do začiatku leta. Pri takto dlhodobo skladovanom ovocí dbáme na optimálnu vlhkosť, dostatočné vetranie a pravidelnú kontrolu. (mm)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  2. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  3. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  4. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  6. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  7. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  8. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  9. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  10. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 61 673
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 679
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 908
  4. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 9 768
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 290
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 795
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 5 526
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 899
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 3 745
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 369

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Zlepenec potrebuje lídra

Nevidno nikoho, kto by to vedel zlepiť.

SVET

Ruská agentka sa na súde priznala. Ako funguje ruská špionáž v USA?

Na jedného špióna je viac ako desať ľudí.

Neprehliadnite tiež