SME

Zber ovocia

* Mäkké druhy ovocia ako jahody, maliny, ríbezle, marhule, broskyne, slivky, ringloty, oberáme v čase ich maximálnej zrelosti, aby vynikla ich chuť, prípadne vôňa. Ovocie vtedy býva chúlostivé najmä na prepravu. Aby sme predĺžili skladovateľnosť aspoň ...


FOTO – NOVÝ ZÁHRADKÁR (Ikar) a archív



* Mäkké druhy ovocia ako jahody, maliny, ríbezle, marhule, broskyne, slivky, ringloty, oberáme v čase ich maximálnej zrelosti, aby vynikla ich chuť, prípadne vôňa. Ovocie vtedy býva chúlostivé najmä na prepravu. Aby sme predĺžili skladovateľnosť aspoň o deň – dva, je lepšie oberať ho skoro ráno alebo podvečer.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

* Tvrdé ovocie, ku ktorému radíme orechy, jablká a hrušky, prechádza v poslednom, predzberovom štádiu niekoľkými fázami zrelosti. Fyziologická zrelosť pre konzumenta je dôležitá až vtedy, keď sa v plodoch ukončil rast a nastupujú analytické pochody, ktoré dávajú plodu typovú chuťovosť. Určiť u jadrového ovocia zberovú zrelosť, si vyžaduje od záhradkára dostatok skúseností.

SkryťVypnúť reklamu

* U letných odrôd jabloní a hrušiek spadá fyziologická a konzumná zrelosť takmer do rovnakého obdobia ako zrelosť zberová. Plod sa od plodonosnej vetvičky ľahko oddeľuje, ak ho pootočíme o 90°. Keby sme plody v tomto čase neobrali a ostali by na strome, zmúčnateli by, stali by sa sypkými, s náchylnosťou na hnitie od jadierok. O zberovej zrelosti rozhoduje nielen odroda, poloha výsadby, ale i poveternostné podmienky v danom roku a mnohé ďalšie okolnosti.

* Zimné sorty jabĺk a hrušiek oberáme pred štádiom konzumnej zrelosti. Práve pre možnosť uskladnenia im musíme pripraviť umiestnenie vo vyhovujúcom prostredí, nikdy nie v blízkosti zeleniny. Počas skladovania nadobudnú konzumnú zrelosť. Tá nastupuje u niektorých odrôd už o mesiac, ale u iných až v januári, februári a udržiavajú si ju až do začiatku leta. Pri takto dlhodobo skladovanom ovocí dbáme na optimálnu vlhkosť, dostatočné vetranie a pravidelnú kontrolu. (mm)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 604
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 338
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 903
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 095
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 568
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 205
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 114
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 1 875
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu