Berlín 15. júla(TASR) - Odborníci na správnu výživu už dlhšiu dobu vedia o preventívnych účinkoch rajčín na organizmus človeka. Najnovší výskum Harvardskej ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Berlín 15. júla(TASR) - Odborníci na správnu výživu už dlhšiu dobu vedia o preventívnych účinkoch rajčín na organizmus človeka. Najnovší výskum Harvardskej školy verejného zdravia v americkom Bostone, na ktorom sa zúčastnilo 40.000 dobrovoľníčiek, blahodarný vplyv rajčín na organizmus potvrdil.
Ženy, ktoré siahli po paradajkách sedemkrát v týždni alebo ešte častejšie, trpeli na ochorenia srdca a obehového systému oveľa zriedkavejšie, ako tie, ktoré paradajky do svojho jedálnička nezahrnuli.
K podobným výsledkom dospeli aj odborníci zo Spolkového inštitútu výživy v Berlíne. Tí zistili, že na zníženie hladiny tzv.zlého cholesterolu v krvi postačí vypiť denne pohár paradajkovej šťavy.
Ochranný vplyv rajčín na srdce a cievy dávajú experti do súvisu s lykopénom, obsiahnutým v tejto zelenine. Lykopén, ktorý obsahujú napr. aj jablká a šípky patrí do skupiny karotinoidov a na rozdiel od iných účinných prírodných látok sa varením neznehodnotí.