Má ich rád takmer každý, jeme ich celé leto, napriek tomu o melónoch nemáme vždy správne informácie. Mnoho ľudí napríklad túto plodinu považuje za ovocie, melóny však patria medzi plodovú zeleninu, z čeľade tekvicovitých - ako sú uhorky či tekvice.
Omyl je aj v domnienke, že melóny sú dobré iba na zahnanie smädu. Nie je to pravda, táto chutná šťavnatá zelenina obsahuje početné biolátky, beta-karotény a vitamín A. Práve vitamín A ovplyvňuje mozog, telo chráni pred voľnými radikálmi, pred rôznymi vírusmi a baktériami, pomáha preplachovať obličky.
Čo o nich ešte nevieme
Melóny majú aj látku B3, ktorá zabezpečuje lepšie dodávanie kyselín našim bunkám. Vďaka konzumácii melónov má náš organizmus v lete dostatok vitamínov a lepší obranný systém. Melóny odporúčajú lekári aj tehotným ženám, pretože majú potrebné látky pre matku a plod. Kombinácia vody a vitamínu A ochráni pleť pred vysušením. Dužina totiž obsahuje 90-95 percent vody, asi tri až dvanásť percent cukru a je bohatá na sodík. Ak držíme diétu, siahnime po melóne.
Ako poznáme zrelosť melóna?
Odporúča sa skúška sluchom a hmatom. Ak je melón vyzretý, pri stlačení medzi dlaňami vydáva vŕzgavý a pri poklepaní dutý zvuk.
Ďalším signálom zrelosti je šupka, ktorá vysychá a postupne se stáča do kľučky.
(uj, www.medicina.cz)