SME

Ovocie a zelenina: olúpať či zjesť aj s kožou?

Šupka z ovocia, zeleniny a iných potravín je často nielen chutná, ale aj bohatá na zdravé látky. Nechať šupku na pôvodnom mieste nám preto nielen ušetrí čas, ale zároveň zlepší zásobenie nášho organizmu vitamínmi, minerálmi a sekundárnymi rastlinnými ...

Šupka z ovocia, zeleniny a iných potravín je často nielen chutná, ale aj bohatá na zdravé látky. Nechať šupku na pôvodnom mieste nám preto nielen ušetrí čas, ale zároveň zlepší zásobenie nášho organizmu vitamínmi, minerálmi a sekundárnymi rastlinnými látkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jablká

Výskumy jednoznačne dokázali, že obsah vitamínov, najmä vitamínu C, ako aj minerálnych látok v šupke jabĺk a hrušiek je oveľa vyšší ako v dužine. Olúpané jablko obsahuje už o 40 percent antioxidantov menej ako neolúpané. Preto je jednoznačné, že pred nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chránia jablká so šupkou.

SkryťVypnúť reklamu

Naša rada:

Jablká dôkladne umývajte a jedzte aj so šupkou. Pri voskovaných jabĺčkach je vhodné okrem umytia ešte šupu vydrhnúť papierom.

Zemiaky

Tie môžete pokojne "zobliecť". Nové štúdie ukázali, že zemiakové šupky obsahujú menej vitamínu C a bielkovín ako dužina, zato pod šupou je najviac dusičnanov. Šúpanie však v prípade zemiakov neznamená podstatné zníženie obsahu živín a vitamínov.

Naša rada:

Jesť zemiaky so šupkou sa odporúča iba lenivým a všetkým ostatným, ktorí zemiaky v šupke považujú za pochúťku. Gurmáni radi vychutnávajú kompletné, najmä skoré zemiaky.

Mrkva

Sekundárne rastlinné látky sa nachádzajú najmä v šupke. Mrkva obsahuje až 80 percent užitočných látok v tenkej vonkajšej vrstve.

Naša rada:

Obstarajte si tvrdú kefku, ktorou vydrhnete mrkvu pod tečúcou vodou. Pri nákupe nevyberajte najväčšie exempláre s drevenou dužinou.

SkryťVypnúť reklamu

Uhorky

Vitamíny a minerály sa nachádzajú tesne pod šupkou. Šalátové uhorky tvorí až z 97 percent voda, okrem toho obsahujú draslík, vitamíny skupiny B a iné cenné látky, ktoré čistia moč, regulujú hladinu cukru v krvi a zbavujú organizmus nadbytočného množstva vody.

Naša rada:

Pozor, uhorky sa výdatne postrekujú proti plesni. Uhorky zo skleníkov je vhodné čo najtenšie ošúpať. Uhorky z vlastnej záhrady a poľa môžeme po umytí pokojne zjesť aj so šupkou.

Paradajky

Paradajky sa cítia najlepšie vo vlastnej koži. Najviac sekundárnych rastlinných látok sa nachádza práve v šupke. Kilogram paradajkovej šupky obsahuje 40 až 50 mg flavonoidov, zatiaľ čo v dužine sa jeho hodnota pohybuje pod 0,1 mg/kg.

Naša rada:

Paradajky konzumujte zásadne so šupkou - dokonca aj na pizzi.

SkryťVypnúť reklamu

Pomaranče a citróny

Nezobliekajte ich celkom. Šupky tohto južného ovocia sú nasýtené éterickými olejmi a sú vhodné najmä ako korenie alebo prísada do pečenia. Mali by ste si však byť istý, že ide o chemicky neošetrené exempláre, v opačnom prípade ich pre istotu olúpte. Chemicky ošetrená šupka však v celkom malých množstvách neuškodí.

Naša rada:

Ak ovocie lúpete, určite ho nezbavujte bielej vrstvy, ktorá je tesne pod šupkou. Práve tu sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov, ktoré brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku nádorových chorôb.

Autor: uj, www.byliny.sk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 375
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 059
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 643
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 398
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 124
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 820
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 316
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu