Viete, za čo vďačia obyvatelia niektorých krajín dlhému životu? No predsa zdravému jedlu. Počas dovoleniek v zahraničí máme lepšiu možnosť spoznávať aj tamojšie špeciality a kuchyňu. Niektoré typické suroviny sú doslova malými zázrakmi - znižujú cholesterol, čistia cievy, liečia srdce a robia dobré štatistiky v dĺžke života. Priam lákajú, aby sme ich využili aj vo svojej kuchyni. Ako na to? Stačí odpozerať ich základnú potravinu a zaradiť natrvalo do svojho jedálneho lístka. Vybrali sme pre vás to najlepšie, čo sa môžeme od nich naučiť.
Grécko a Taliansko: šaláty a olivový olej
Stredomorská strava je príkladom najzdravšej stravy vôbec. Americkí odborníci podľa jej vzoru nedávno vystavali novú potravinovú pyramídu zdravia. Talianky aj Grékyne pridávajú olivový olej do všetkého - od morských plodov cez cestoviny až po zeleninové šaláty, koláče a sušienky.
Olivový olej je nabitý nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré pomáhajú znižovať hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a zároveň zvyšujú hladinu zdravého cholesterolu. Táto víťazná kombinácia výrazne znižuje riziko srdcových ochorení. Olivy sú navyše plné antioxidantov.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Vymeňte nezdravé tuky za zdravé. Rannú hrianku si natrite arašidovým maslom alebo pokvapkajte olivovým olejom. Dožičte si denne grécky šalát.
Japonsko: sója a morské plody
Priemerná Japonka zje sedem až desať gramov sójového proteínu denne. Práve sójové bôby sú skvelými bodyguardmi srdcových ochorení. Japonci jedia tiež veľa rýb - v priemere 13 kíl ročne. U nás spotreba rýb dosahuje ledva štyri kilá.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Skúste jesť dve až štyri porcie sójového jedla denne - sójové mlieko, sójový jogurt, tofu na všetky možné spôsoby.
Ale pozor! Sójová omáčka obsahuje veľa sodíka, ktorý môže zvyšovať tlak. Vyskúšajte čo najviac druhov rýb a morských plodov. Aspoň raz-dva razy do týždňa si dožičte aj rybu - pstruha, tuniaka, halibuta či lososa.
Fínsko: vláknina a ešte raz vláknina
Typická Fínka skonzumuje denne o dve tretiny viac vlákniny ako Američanka. Až 40 percent pochádza z celozrnného žita, ktoré sa v tejto krajine pridáva do chleba aj sušienok. Ľudia, ktorí denne zjedia aspoň tri porcie celozrnnej potraviny, znižujú riziko srdcových ochorení. Vláknina navyše pomáha zhadzovať prebytočné kilogramy.
Čo sa od nich môžeme naučiť?
Zjedzte denne aspoň 25 až 30 gramov vlákniny. Je v ovocí, zelenine a celozrnných potravinách.
Španielsko: zelenina, ryby a orechy
Ich strava je plná celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, morských plodov a rýb. Dobré zdravie Španielov upevňujú orechy, ktoré tunajší ľudia chrúmajú aj na desiatu. Každý deň majú na tanieri mandle, lieskovce, vlašské orechy a píniové oriešky. Pravidelné konzumovanie orechov znižuje hladinu "zlého" cholesterolu v krvi.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Zásobte svoju špajzu dózami s prírodnými neochutenými orieškami. Pridávajte si orechy do raňajkových cereálií, šalátov a pokrmov z cestovín.
Čína: málo mäsa a veľa čaju
Väčšina Číňanov skonzumuje len 200 gramov tmavého mäsa za mesiac. Znižujú tak riziko srdcových ochorení, cukrovky a rakoviny. Čaj, ktorý pijú tak často ako u nás muži pivo, tiež chráni srdce. Zelený čaj má navyše protirakovinové účinky.
Čo sa od nich môžeme naučiť?
Otočte pomery na tanieri - zeleninu považujte za hlavné jedlo a mäso len za prílohu. Jedzte malé porcie mäsa - jedna by nemala byť väčšia ako vaša kreditná karta. Vypite denne päť až desať malých šálok zeleného čaju.
Francúzsko: jedlo si vychutnávajú
Francúzi považujú varenie a stolovanie za sviatok. Ak jedia, nikam sa neponáhľajú. Každý deň zjedia niekoľko porcií zeleniny. Nečudo, že im tak chutí, ochucujú ju olivovým olejom a množstvom byliniek.
Čo sa od nich môžeme naučiť:
Instantné alebo hotové mrazené pokrmy majú omnoho viac kalórií, sodíka a škodlivého tuku, ako jedlo, ktoré si sami uvaríme z čerstvých surovín. A ak si ho už s láskou pripravíme, jedzme ho tak pomaly ako Francúzi.
Ak jeme stále v rýchlosti, nemôžeme si jedlo vychutnať a ľahko sa prejeme.
(uj, www.stratosfera.cz, www.zdravesrdce.sk)