Popri pšenici a žite je ryža najdôležitejšou obilninou, ktorá poskytuje potravu skoro polovici sveta. Najhodnotnejšia je prírodná hnedá ryža (Natural). Lúpaná biela ryža je zbavená povrchových vrstiev, ktoré obsahujú minerály a B vitamíny. Vo zvyšnom zrne je veľký obsah sacharidov a malé množstvo bielkovín. Tzv. Parboiled ryža má uchovaných 80 percent cenných živín. Tu sú dôvody, prečo je ryža taká hodnotná potravina:
1. Je ľahko stráviteľná, nespôsobuje plynatosť, je vhodná pre starých ľudí a ľudí so žalúdočnou, žlčníkovou či pooperačnou diétou.
2. Neobsahuje cholesterol.
3. Neobsahuje lepok, preto je vhodná pre ľudí s alergiou na lepok (celiakiou).
4. Hrnček uvarenej ryže obsahuje len 150 kalórií.
5. Vďaka obsahu minerálnych látok a vitamínov je hnedá ryža ideálna potravina pre zdravé vlasy, nechty, kožu a kosti.
6. Ryža je bohatá na slizotvorné substancie - čo má význam pri liečbe zažívacích problémov a črevných ochoreniach.
7. "Ryžový sliz" pomáha zmierniť hnačku - vhodné je uvariť 25 g ryže v 1 litri vody.
8. Konzumovanie ryže zlepšuje stav kože pri lupienke.
9. Ryža obsahuje osem esenciálnych aminokyselín. Ak uvaríme ryžu so strukovinami, napríklad šošovicou, hrachom či sójou, získame plnohodnotný zdroj bielkovín.
10. Ryža podporuje vylučovanie vody a splodín metabolizmu cez obličky.
11. Škrob v bielej aj hnedej ryži sa trávi a absorbuje pomaly, pritom trvalo uvoľňuje do krvi glukózu, čo pomáha kontrolovať hladinu krvného cukru. To je výhodné u ľudí s cukrovkou.
12. Ryža pomáha znižovať riziko rakoviny hrubého čreva, prsníkov a prostaty.
13. Znižuje krvný tlak.
14. Vývar z ryže pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch.
15. Pôsobí preventívne i liečebne proti obličkovým kameňom kalciového typu.
16. Podľa makrobiotiky patrí hnedá ryža mezi energeticky vyrovnané potraviny, teda nie je ani extrémne sťahujúca či rozpínavá.
(podľa www.lekarna.cz )