SME

Pripravme si včas parenisko

Počas teplejších neskorších jesenných dní si pripravíme parenisko, do ktorého koncom zimy vysadíme rýchlenú zeleninu na skorší jarný zber.


FOTO - AUTOR



Vykopeme jamu podľa požadovaných rozmerov hlbokú asi 30 – 40 centimetrov. Po obvode vymurujeme z betónových dutých základových tvárnic obrubu tak, aby parenisko bolo naklonené po dĺžke proti slnečnej strane. Tým zabezpečíme, aby sa lepšie prehrievalo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tvárnice spájame pripravenou špeciálnou maltou Baumit a spájame ich kovovými spojkami v tvare U alebo H z roxorovej nastrihanej siete. Na veniec upevníme po vytvrdnutí rám z impregnovaných nalakovaných hranolov z tvrdého dreva a naň upeníme pánty. Najlepšie je použiť klasické dvojdielne pánty na dvere, ktorých jedna časť bude pevne spojená so spodným rámom a druhá s pohyblivým výklopným oknom pareniska. Takto môžeme po sezóne okno jednoducho bez demontáže vytiahnuť a odložiť.

SkryťVypnúť reklamu

Okno urobíme aj z impregnovaných a najlepšie lodným lakom napustených hranolov. Na zakrytie použijeme buď fóliu, ktorú musíme najneskôr po dvoch rokoch meniť (upevníme ju po založení na spodnej strane pripínačkami), alebo trvalejšie sklenými tabuľami. Táto možnosť je nielen drahšia a náročnejšia, okná sú najmä ťažšie na manipuláciu pri starostlivosti o zeleninu a vetraní.

Podpery, slúžiace ako aretácia na vetranie, urobíme z hliníkových rúrok (napríklad vyradené lyžiarske paličky), ktoré dolu pohyblivo pripevníme do spodného rámu pareniska a navrchu ich zasunieme do krúžkov horného pareniskového okna. Presah podpery v krúžku okna by mal byť aspoň 7 centimetrov, aby nám okno vietor nenadvihol.

V januári až februári naložíme do pareniska kompost a koncom februára môžeme vysievať reďkovku, šalát a iné pochúťky na skorý zber. (ľš)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 416
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 105
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 766
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 437
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 145
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 889
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 215
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu