SME

Slováci majú alarmujúco málo kyseliny listovej

Kyselina listová sa nachádza predovšetkým v celozrnnom pečive. ILUSTRAČNÉ FOTO ARCHÍV SME

Veda o výžive už zaznamenala niekoľko skutočne revolučných objavov. "Jedným z nich je aj objav významu kyseliny listovej," tvrdí profesor Walter Willett z Harvardskej univerzity, svetový odborník na výživu, ktorý nedávno navštívil aj Slovensko a čudoval sa, ako sa staviame k vlastnému zdraviu.

Slováci totiž majú alarmujúco málo kyseliny listovej. Potvrdila to aj štúdia Homocysteín Slovakia, ktorá ukázala, že až 40 percent Slovákov má hypovitaminózu, teda nedostatok kyseliny listovej a nedostatok vitamínov B6 a B12. Lekári preto vyslovene odporúčajú: "Ak si chcete chrániť srdce, jedzte stravu bohatú na kyselinu listovú a B vitamíny."

Prečo nám chýba kyselina listová?

Kyselina listová sa nachádza predovšetkým v tmavých druhoch zeleniny a citrusovom ovocí, v strukovinách a obilninách. Problém môže byť však v tom, že sa jej do nášho tela dostáva buď málo, alebo si ju ničíme alkoholom, antikoncepčnými tabletkami, rôznymi liekmi ako spazmolytikami, sulfonamidmi, antiepileptikami, ale aj nedostatkom, či naopak, veľkými dávkami vitamínu C.

Čo teda robiť? Stačilo by jesť obilniny a výrobky, ktoré sú sú dobrým zdrojom kyseliny listovej. Musia však ostať v celozrnnej podobe. "Ak sa totiž vymelie zrno na bielu múku, stratí sa 70 percent kyseliny listovej. Nedajte sa pomýliť tmavou farbou chleba. Tá je dosiahnutá karamelom alebo farbivami. V chlebe z bielej múky, aj keď je tmavohnedý, kyselina listová chýba," radí slovenský odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský.

"Američania si to už uvedomili. Od roku 1998 platí zákon, ktorý vyžaduje, aby sa do bielej múky pridávala kyselina listová. Toto opatrenie už po niekoľkých rokoch prispelo k zníženiu počtu vrodených porúch, napríklad rázštepov, ale aj k zníženiu úmrtnosti na srdcovocievne ochorenie. V krátkom čase možno predpokladať aj pokles výskytu niektorých druhov rakoviny. Fortifikácia múky kyselinou listovou je lacná záležitosť. Robia to v Kanade, dokonca aj na Kube. Na moje prekvapenie, v Európe to zatiaľ žiadna krajina nerobí. Myslím, že by ste mali začať," tvrdí profesor Willett.

MUDr. Igor Bukovský sa o to na Slovensku pokúša. Vypracoval projekt, ktorý by mohol zabezpečiť fortifikáciu múky aj u nás. "Je to finančne nenáročný projekt a aj WHO podporuje fortifikovanie potravín a zvlášť kyselinou listovou. Alarmujúce štatistiky o úmrtnosti Slovákov na srdcové ochorenia a rakovinu ukazujú, že projekt má svoje opodstatnenie a chápe to aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré ho podporilo. Je to podobné opatrenie, ako jodidovanie soli. Vtedy sme boli druhou krajinou na svete po USA, ktorá k jodidácií pristúpila. Teraz by sme mohli byť prví aspoň v Európe." (uj)

Prečo je dôležitá kyselina listová

Je neobyčajne významná ešte pred narodením - v prevencii vrodených defektov miechy a centrálneho nervového systému. Chráni tiež pred infarktom myokardu a pred niektorými ďalšími srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Veľké svetové epidemiologické štúdie tiež ukázali, že kyselina listová hrá veľmi významnú úlohu aj v prevencii rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka a pravdepodobne v prevencii Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Podľa týchto štúdií by dostatočný príjem kyseliny listovej znížil výskyt rakoviny prsníka o 30 percent a výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka o takmer polovicu.


Najdôležitejšie zdroje kyseliny listovej

(denná potreba kyseliny listovej je približne 200 mikrogramov)

  • pečeň: 85 gramov obsahuje 185 mikrogramov kyseliny listovej
  • sušené fazule, bôby, šošovica: 113,4 g obsahuje 179 mikrogramov kyseliny listovej
  • hrášok: 113,4 gramov obsahuje 78 mikrogramov kyseliny listovej
  • pomaranče, pomarančové džúsy
  • celozrnné produkty
  • repa
  • brokolica
  • ružičkový kel , špenát: 113,4 gramu obsahuje 131 mikrogramov kyseliny listovej
  • zelený šalát, špargľa: 6 kusov obsahuje 131 mikrogramov kyseliny listovej
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  2. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  3. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  4. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  6. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  7. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  8. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 827
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 144
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 520
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 103
  5. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 715
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 2 590
  7. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 444
  8. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 354
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prokurátor Matúš Harkabus.

Harkabus dnes hovorí o neakceptovateľnom spôsobe riadenia prokuratúry.


Ilustračný obrázok.

S komorou zubných lekárov nikto nekomunikoval.


Dubaj ochromili silné búrky.

Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za 75 rokov.


Nataša Holinová

Takýto koniec prokurátorov ÚŠP môže iba odradiť akýchkoľvek kvalitných ľudí.


SkryťZatvoriť reklamu