SME

Slováci majú alarmujúco málo kyseliny listovej

Kyselina listová sa nachádza predovšetkým v celozrnnom pečive. ILUSTRAČNÉ FOTO ARCHÍV SME

Veda o výžive už zaznamenala niekoľko skutočne revolučných objavov. "Jedným z nich je aj objav významu kyseliny listovej," tvrdí profesor Walter Willett z Harvardskej univerzity, svetový odborník na výživu, ktorý nedávno navštívil aj Slovensko a čudoval sa, ako sa staviame k vlastnému zdraviu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slováci totiž majú alarmujúco málo kyseliny listovej. Potvrdila to aj štúdia Homocysteín Slovakia, ktorá ukázala, že až 40 percent Slovákov má hypovitaminózu, teda nedostatok kyseliny listovej a nedostatok vitamínov B6 a B12. Lekári preto vyslovene odporúčajú: "Ak si chcete chrániť srdce, jedzte stravu bohatú na kyselinu listovú a B vitamíny."

SkryťVypnúť reklamu

Prečo nám chýba kyselina listová?

Kyselina listová sa nachádza predovšetkým v tmavých druhoch zeleniny a citrusovom ovocí, v strukovinách a obilninách. Problém môže byť však v tom, že sa jej do nášho tela dostáva buď málo, alebo si ju ničíme alkoholom, antikoncepčnými tabletkami, rôznymi liekmi ako spazmolytikami, sulfonamidmi, antiepileptikami, ale aj nedostatkom, či naopak, veľkými dávkami vitamínu C.

Čo teda robiť? Stačilo by jesť obilniny a výrobky, ktoré sú sú dobrým zdrojom kyseliny listovej. Musia však ostať v celozrnnej podobe. "Ak sa totiž vymelie zrno na bielu múku, stratí sa 70 percent kyseliny listovej. Nedajte sa pomýliť tmavou farbou chleba. Tá je dosiahnutá karamelom alebo farbivami. V chlebe z bielej múky, aj keď je tmavohnedý, kyselina listová chýba," radí slovenský odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský.

SkryťVypnúť reklamu

"Američania si to už uvedomili. Od roku 1998 platí zákon, ktorý vyžaduje, aby sa do bielej múky pridávala kyselina listová. Toto opatrenie už po niekoľkých rokoch prispelo k zníženiu počtu vrodených porúch, napríklad rázštepov, ale aj k zníženiu úmrtnosti na srdcovocievne ochorenie. V krátkom čase možno predpokladať aj pokles výskytu niektorých druhov rakoviny. Fortifikácia múky kyselinou listovou je lacná záležitosť. Robia to v Kanade, dokonca aj na Kube. Na moje prekvapenie, v Európe to zatiaľ žiadna krajina nerobí. Myslím, že by ste mali začať," tvrdí profesor Willett.

MUDr. Igor Bukovský sa o to na Slovensku pokúša. Vypracoval projekt, ktorý by mohol zabezpečiť fortifikáciu múky aj u nás. "Je to finančne nenáročný projekt a aj WHO podporuje fortifikovanie potravín a zvlášť kyselinou listovou. Alarmujúce štatistiky o úmrtnosti Slovákov na srdcové ochorenia a rakovinu ukazujú, že projekt má svoje opodstatnenie a chápe to aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré ho podporilo. Je to podobné opatrenie, ako jodidovanie soli. Vtedy sme boli druhou krajinou na svete po USA, ktorá k jodidácií pristúpila. Teraz by sme mohli byť prví aspoň v Európe." (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Prečo je dôležitá kyselina listová

Je neobyčajne významná ešte pred narodením - v prevencii vrodených defektov miechy a centrálneho nervového systému. Chráni tiež pred infarktom myokardu a pred niektorými ďalšími srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Veľké svetové epidemiologické štúdie tiež ukázali, že kyselina listová hrá veľmi významnú úlohu aj v prevencii rakoviny prsníka, hrubého čreva a konečníka a pravdepodobne v prevencii Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Podľa týchto štúdií by dostatočný príjem kyseliny listovej znížil výskyt rakoviny prsníka o 30 percent a výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka o takmer polovicu.

Najdôležitejšie zdroje kyseliny listovej

(denná potreba kyseliny listovej je približne 200 mikrogramov)

pečeň: 85 gramov obsahuje 185 mikrogramov kyseliny listovej sušené fazule, bôby, šošovica: 113,4 g obsahuje 179 mikrogramov kyseliny listovej hrášok: 113,4 gramov obsahuje 78 mikrogramov kyseliny listovej pomaranče, pomarančové džúsy celozrnné produkty repa brokolica ružičkový kel , špenát: 113,4 gramu obsahuje 131 mikrogramov kyseliny listovej zelený šalát, špargľa: 6 kusov obsahuje 131 mikrogramov kyseliny listovej

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 456
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 239
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 107
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 838
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 465
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 162
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 926
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 144
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu