ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME
Pitie čaju môže mať dobrý vplyv na úroveň krvného tlaku. Naznačuje to nová štúdia z Taiwanu. Vedci zistili, že osobám, ktoré denne počas jedného roka vypili deci až pol litra zeleného či čierneho čaju, sa znížilo riziko hypertenzie o 46 percent oproti osobám, ktoré nepili čaj pravidelne. U osôb, ktoré denne vypili viac ako 600 mililitrov čaju, boli zistené dokonca ešte lepšie výsledky. Riziko výskytu vysokého krvného tlaku sa u týchto osôb znížilo o 65 percent. Namerané hodnoty sa výrazne nezmenili, ani keď vedci upravili údaje tak, aby sa do úvahy brali aj faktory vedúce k vysokému krvnému tlaku, ako sú napríklad telesná hmotnosť, fajčenie alebo dedičné predispozície. Štúdia sa začala v roku 1996 a skúmala 1500 dospelých osôb vo veku od 20 rokov, ktoré netrpeli vysokým krvným tlakom. Šesťsto osôb pilo už predtým čaj pravidelne. Výskumníci na základe štúdie dospeli k dvom možnostiam, ako čaj vplýva na úroveň krvného tlaku. Môže to spôsobovať tanín alebo polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v čaji. (r)