Rehovot 3. decembra (TASR) - Chráni pred upírmi, ničí baktérie, lieči dermatomykózu a dodáva výbornú chuť špagetám bolognese. Tajomstvo cesnaku, ktorý je vo folklóre často kľúčovou ingredienciou, sa teraz pokúšajú rozlúštiť izraelskí vedci.
Pracovníci z Weizmannovho inštitútu vied sa zamerali na alicín, prenikavo zapáchajúcu zlúčeninu, ktorá je prírodnou ochranou cesnaku pred hmyzom, hubami a pôdnymi baktériami.
Biochemik David Mirelman oznámil, že jeho tímu sa už podarilo vyklonovať gén alicínu, syntetizovať ho a stabilizovať jeho veľmi nestálu molekulu, ktorá je zodpovedná za všetko, čo je na cesnaku také dobré i zlé zároveň.
Mirelmanove testy ako aj ďalšie vedecké štúdie poukazujú na to, že alicín je veľmi efektívnou látkou pri prevencii vysokého krvného tlaku, liečbe cukrovky, hnačky, znižuje riziko infarktu a rakoviny.
Laboratórne testy na myšiach dokázali, že cesnak pomáha predchádzať obezite a jeho konzumácia dokonca môže viesť k strate na hmotnosti.