Sú zdrojom esenciálnych mastných omega-3 kyselín, zlepšujú imunitu organizmu. Prinášajú úľavu pri zápche, najmä ak sa nechajú nasiaknúť vodou cez noc. Uvádzajú sa priaznivé účinky pri menopauze a v prevencii rakoviny prsníka. Sú zdrojom železa, vápnika a draslíka.
Pšeničné klíčky
Sú bohaté na vitamíny skupiny B. Zlepšujú chuť do jedla. Sú zdrojom aj E vitamínu s antioxidačnými účinkami znižujúcimi výskyt cievnych ochorení. Pre vysoký obsah vlákniny chránia črevá a zbavujú telo toxického odpadu. Zabraňujú vzniku zápchy. Majú vysoký obsah kyseliny listovej, ktorá je vynikajúcim ochrancom srdca a ciev.
Tekvicové semená
Majú priaznivý vplyv na zväčšenú prostatu. Je to najbohatší prírodný zdroj zinku, ktorý priaznivo ovplyvňuje aj činnosť imunitného systému. Konzumácia tekvicových semien má preventívne účinky na vznik močových kameňov.
Pšenica
Je dôležitým zdrojom selénu s antioxidačnými účinkami. Znižuje riziko vzniku srdcového a mozgového infarktu, a tiež arteriosklerózy. Je to škrobová potravina s vysokým obsahom vlákniny, preto má preventívne účinky na črevá. Pozitívne účinky boli zistené u žien v menopauze.
Ryža
Hnedá nelúpaná ryža podporuje činnosť čriev, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi. Naturálna ryža je významným zdrojom vitamínu B1 (tiamínu). Je vhodnou potravinou i pre alergikov a ľudí ktorí netolerujú pšenicu.
Ovos
Je jednou z najhodnotnejších základných potravín. Výskumy ukázali, že jeho konzumácia znižuje hladinu "zlého" cholesterolu, čiže nás chráni pred zanesenými cievami. Spomaľuje vstrebávanie cukrov, čo stabilizuje hladinu glukózy u diabetikov. Má sedatívny účinok, na nervový systém pôsobí upokojujúco. Pre obsah vlákniny je i prevenciou vzniku zápchy.
Slnečnica
Obsahuje vysoký podiel vitamínu E a kyseliny linolovej, čím znižuje riziko vzniku cievnych ochorení srdca a mozgu. Antioxidačný účinok je i prevenciou vzniku rakoviny a sivého zákalu. Vhodné je použitie u športovcov, u ktorých znižuje svalovú únavu spôsobenú nedostatkom kyslíka.
Med
Je prírodný produkt s obsahom ovocných cukrov, enzýmov a množstvom výživných látok. Má antibakteriálne účinky a chráni sliznicu žalúdka. Nefiltrovaný a za studena stáčaný med môže byť prevenciou pri sennej nádche. Je vhodný ako potravinový doplnok pri liečbe zápalu žalúdka a hnačke.
Ovsené vločky
Obsahujú proteíny, vlákninu, vitamín B a E. Posilňujú nervy a pôsobia ako sedatívum. Znižujú hladinu "zlého" cholesterolu. Pre obsah vlákniny sú tiež prevenciou vzniku zápchy.
Pšeničné otruby
Sú bohatým zdrojom vlákniny, zabraňujú vzniku zápchy a chránia pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Sú dôležité v prevencii vzniku žlčových kameňov. Vedci predpokladajú, že majú aj zmierňujúci účinok na príznaky klimaktéria ako aj preventívny účinok na vznik rakoviny prsníka.
Cesnak
Denne by sme si mali dožičiť aspoň jeden strúčik. Okrem toho, že je to vynikajúce prírodné antibiotikum, izraelskí vedci v pokusoch so zvieratami nedávno zistili, že látka alicín, ktorú obsahuje cesnak, ničí rakovinové bunky bez toho, aby poškodila zdravé tkanivo. Alicín ničí tiež takmer všetky mikroorganizmy, znižuje cholesterol a krvný tlak a pôsobí preventívne proti artérioskleróze.