Mníchov 4. decembra (TASR) - Budúce mamičky sa nemusia vzdávať nadobro nápojov s obsahom kofeínu, ako napríklad káva, čaj, coca-cola alebo čokoláda, mali by však dennú spotrebu tejto povzbudzujúcej látky zredukovať maximálne na 300 miligramov, tvrdia experti z britského potravinového úradu Food Standards Agency po vyhodnotení najnovších lekárskych výskumov.
V prípade vyšších dávok existuje reálne nebezpečenstvo, že novorodenci prídu na svet s nízkou pôrodnou váhou a dokonca že nastávajúca matka utrpí potrat.
Na túto skutočnosť upozornil už pred rokom kolektív odborníkov zo štokholmského Karolinska-Institut, ktorý vo svojej výskumnej správe uviedol, že tehotné ženy, ktoré vypijú denne päť a viac šálok kávy, sa vystavujú dvakrát väčšiemu riziku potratu.
Vedci sa domnievajú, že väčšie množstvo kofeínu v organizme spôsobí prudký pokles hladiny estrogénu a táto skutočnosť vyvolá zvýšené riziko potratu.
K zisteniam švédskych vedcov sa priklonili aj americkí experti z Vanderbilt University v Nashville, ktorí skonštatovali priamy súvis medzi náhlymi potratmi a konzumáciou kávy, pomocou ktorej zaháňali budúce mamičky raňajšiu nevoľnosť v prvých týždňoch tehotenstva.
Jedna šálka kávy obsahuje v priemere 100 miligramov kofeínu, tabuľka polohorkej čokolády 90 miligramov kofeínu, informuje nemecký denník Süddeutsche Zeitung.