Aspoň 12 sušených sliviek denne by si mohli dať ženy, aby mali dobrý pocit, že urobili niečo pre svoje pevné kosti.
Nová štúdia amerických vedcov ukazuje, že konzumácia sušených sliviek pôsobí proti strate kostnej hmoty. Sušené slivky, ktoré sú prírodnými antioxidantmi, môžu podľa štúdie vedcov z Oklahoma State University spolupôsobiť pri prevencii straty kostnej hmoty predovšetkým u žien v období po prechode.
U žien, ktoré počas štúdie konzumovali 12 sušených sliviek denne, sa v krvi výrazne zvýšila hladina rastového faktoru (IGF-I) a alkalickej fosfatázy (BSAP). "Hladina alkalickej fosfatázy je jedným z najcitlivejších ukazovateľov hustoty kostnej hmoty," hovorí doktor Arjmandi. Dodáva, že ak sa účinok sušených sliviek preukáže aj v dlhšom časovom úseku, budeme mať ďalšieho bojovníka proti nepríjemnej a nebezpečnej osteoporóze. (čtk)
FOTO - ARCHÍV
Jedzte funkčné potravinySpýtali sme sa MUDr. IGORA BUKOVSKÉHO z ambulancie klinickej výživy
Zajtra je Svetový deň potravín. Vývoj v potravinárskom priemysle je obrovský. Stále viac sa hovorí o funkčných potravinách. Ktoré sú to?
"Sú to potraviny, ktoré majú mimoriadnu funkciu pri ochrane zdravia. Sú to potraviny, ktoré obsahujú veľa antioxidantov a látok s protirakovinovým účinkom. Najnovší termín 'funkčné potraviny' sa udelil napríklad horkej čokoláde, zelenému čaju, tofu, všetkým ovociam a zeleninám a niektorým zvlášť. Denne tiež pribúdajú informácie o možnosti použiť niektoré potraviny alebo ich extrakty v liečbe rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a mnohých iných ochorení. Objavujú sa aj stále nové doplnky výživy, extrakty či zmesi prírodných či syntetických látok, potraviny obohatené o selén, zinok, kyselinu listovú a probiotické kultúry."
Je jeseň a čoraz viac siahame po vitamínoch a potravinových doplnkoch. Môžu naozaj pomôcť?
"Môžu ale bezbrehá dôvera v multi-multi-multikomplexné komplexy všetkých potrebných látok na základe reklamy nie je namieste. Nikto nikdy nedokáže synteticky skopírovať ani len kvet jablone, nieto ešte zrelé jablko, jahodu, paradajku, pšenicu či grapefruit. Bez ohľadu na to, či patríte medzi milionárov alebo zvyšok planéty Zem, treba jesť menej tuku, menej cukru, menej soli, viac ovocia, viac zeleniny, viac obilnín a celozrnných výrobkov, viac strukovín - teda funkčné potraviny. A potom nemusíte ísť ani k lekárovi, ani do lekárne." FOTO - ARCHÍV