Potrebujte: 3 až 4 cvikly, väčšiu cibuľu, asi 2-3 zemiaky, hlávku kapusty, mrkvu, petržlen, bobkový list, kôpor, cesnak.
Všetko treba nastrúhať na hrubom strúhadle a orestovať postupne na masti, radšej však môžeme použiť olej. Podľa originálneho receptu babičky Chalimonovej by sme mali cibuľu, zemiaky, cviklu, zeleninu a kapustu orestovať vždy zvlášť a potom postupne pridávať do vriacej vody. Je to však priveľká piplačka. Možno to urobiť aj inak, všetko nastrúhame a orestujeme naraz a hodíme do vriacej vody s bobkovým listom. Varíme asi 10 minút do mäkka, potom pridáme vegetu, troška čierneho alebo zeleného korenia, nastrúhaný cesnak a nakoniec kôpor, zmrazený alebo sušený. Do hotovej polievky na tanier môžeme pridať aj lyžicu kyslej pochúťkovej smotany. (uj)