Pitie červeného vína údajne chráni pred rakovinou pľúc
Londýn 29. októbra (TASR) - Pitie červeného vína podľa najnovších výskumov údajne čiastočne chráni pred rakovinou pľúc, avšak biele víno nebezpečenstvo ...
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Londýn 29. októbra (TASR) - Pitie červeného vína podľa najnovších výskumov údajne čiastočne chráni pred rakovinou pľúc, avšak biele víno nebezpečenstvo tejto choroby môže zvýšiť. Španielski vedci skúmali účinky rozdielnych typov vína na rakovinu pľúc v najrozšírenejšom a zároveň najťažšom štádiu tejto choroby.
"Požívanie červeného vína sa ukázalo ako malé, ale štatisticky veľmi významné zmiernenie vo vývoji rakoviny pľúc," povedal profesor Juan Barros-Dios z univerzity v Santiagu de Compostela pre vedecký časopis Thorax. Červené víno obsahuje látky ako tanín a resveratrol, ktoré majú protirakovinové účinky. Tanín pôsobí ako antioxidant, ktorý ničí časti voľných radikálov. Tie narúšajú bunky.
"Vedeli sme, že mierne pitie červeného vína môže chrániť človeka proti nejednému ochoreniu, a to od bežného nachladnutia až po srdečný infarkt. Tento výskum odporúča červené víno tiež ako ochranu proti rakovine pľúc," povedal profesor Andrew Peacock.
Vedci však zatiaľ nenašli odpoveď na otázku, prečo sa biele víno ukázalo ako rizikové pre toto ochorenie. Výskum mal za úlohu určiť, či červené víno chráni pred rakovinou pľúc a nezaoberal sa množstvom, ktoré treba vypiť, aby sa tejto chorobe predišlo.