SME

Ker, považovaný za burinu, je zdrojom látky proti rakovine

Washington 10. decembra (TASR) - Krajnice ciest v mnohých kútoch USA sa pred eróziou chránia vysádzaním kra, ktorý rodí plody podobné brusniciam. Bobule ...

Washington 10. decembra (TASR) - Krajnice ciest v mnohých kútoch USA sa pred eróziou chránia vysádzaním kra, ktorý rodí plody podobné brusniciam. Bobule konzumuje človek zriedka, pretože ker je považovaný za burinu. Rastie totiž na neúrodných, suchých pôdach a šíri sa rýchlo vďaka vtákom, ktoré sa živia jeho plodmi a semenami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pred ôsmimi rokmi sa o hlošine okolníkatej (Elaeagnus umbellata), ktorú v 18. storočí doviezli do Ameriky z Ázie, dopočula americká výskumníčka Ingrid Fordhamová. Keď zistila, že plody hlošiny sú jedlé, pokúsila sa z nich vyrobiť marmeládu. Pritom si všimla, že na dne pohárov sa usadilo červené farbivo z bobúľ.

SkryťVypnúť reklamu

Fordhamová sa domnievala, že ide o látku podobnú lykopénu, žltočervenému farbivu v paradajkách a iných plodoch. Lykopén je ideálnym prostriedkom na prevenciu rakoviny. S kolegyňou Beverly Clevidencovou preto analyzovala zloženie bobúľ hlošiny a došla k prekvapujúcim záverom.

Bobule hlošiny okolníkatej obsahovali 17-krát viac lykopénu ako paradajky. Zatiaľ čo 100 gramov paradajok obsahuje asi tri gramy lykopénu, v bobuliach rôznych druhov hlošiny ho je do 54 gramov.

Lykopén patrí do skupiny antioxidatov, ktoré v organizme likvidujú voľné molekuly kyslíka, nazývané voľné radikály. Práve voľné radikály sú jedným z dôležitých spúšťačov rakoviny.

"Každý nemá rád paradajky," hovorí Fordhamová. "Plody hlošiny okolníkatej sa môžu stať alternatívnym zdrojom zdraviu prospešných výživných látok."

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 269
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 490
  3. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 185
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 876
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 802
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 654
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 610
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 506
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu