Čo si vybrať? Akú máme záruku, že nám v obchodoch nepredajú potraviny, ovocie či zeleninu napadnuté toxínmi? "Na sto percent sa to zaručiť nedá. Štátny dozor nad zdravotnou neškodnosťou potravín však pravidelne sleduje množstvo aflatoxínov v potravinách. V Potravinovom kódexe SR sú limitované najvyššie prípustné množstvá týchto kontaminantov, ak sa zistí nadlimitné množstvo aflatoxínov, také potravinárske suroviny aj výrobky sa z obehu ihneď stiahnu a likvidujú," hovorí MUDr. Iveta Trusková. ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME
Kontaminovaná červená paprika, ktorá nedávno vyvolala paniku u našich maďarských susedov, vystrašila aj nás. Potravinové aféry nám vstupujú do súkromia čoraz častejšie, občas nás nútia meniť aj jedálny lístok. Raz sú to belgické dioxíny v nevinných sušienkach, inokedy kontaminovaná Coca-Cola, listeriózou nakazené francúzske paštéty či nebezpečné látky v slovenskom kvetovom mede. Našťastie o tom, že je potravina nebezpečná, sa dnes na rozdiel od minulosti, dozvieme za pár hodín. "Keď sa zistí, že niektorá látka spôsobuje toxickú reakciu, okamžite sa to hlási na Európsku komisiu - kanálom tzv. rýchleho výstražného systému a ihneď sa robia opatrenia na trhu každej členskej krajiny," ubezpečuje MUDr. Iveta Trusková, vedúca odboru bezpečnosti potravín a ozdravenia výživy obyvateľstva na Úrade verejného zdravotníctva SR.
Musíme sa brániť aj sami
Fakt, že je v niektorej potravine prekročený obsah cudzorodých látok, nemá spotrebiteľ sám šancu zistiť. Musí sa spoľahnúť len na pravidelné kontroly.
Toxická paprika sa na Slovensko síce nedostala, ale jedovaté plesne na nás číhajú prakticky denne. Obsahujú ich mnohé, napohľad nevinné potraviny a pochutiny počnúc chlebom naším každodenným.
Nebezpečné plesne sa nachádzajú v celom rade potravín, najmä v nekvalitnej káve, plesnivom ovocí, sú aj v starých ovsených vločkách, arašidoch, kešu orieškoch, para orechoch, ovocných muštoch, strukovinách, obilninách. "Obsahujú najmä mykotoxíny - veľmi jedovaté látky prírodného pôvodu. Ich zákernosť a nebezpečenstvo spočíva v tom, že sú odolné proti tepelným a chemickým zásahom a sú navyše neviditeľné. Keď sa už raz mykotoxíny z plesní do potraviny dostanú, nedajú sa z nej odstrániť.
Plesne sa síce dajú zlikvidovať, najjednoduchšie vyrezať, ale ich produkty, mykotoxíny, ostávajú v potravine," hovorí Ing. Anna Prugarová, CSc., z Odboru potravinárstva a výživy obyvateľstva Slovenskej akadémie poľnohospodárskych vied.
Plesnivé jedlo zásadne vyhadzujte
Pre bežného konzumenta je veľmi ťažké zistiť, či potravina alebo pochutina obsahuje nebezpečné aflatoxíny, lebo sú okom neviditeľné. Preto je skutočne veľmi dobré zvážiť, kde potraviny nakupujeme.
V zásade je lepšie vyvarovať sa a nekupovať nebalené oriešky či iné pochutiny od predajcov v stánkoch, o ktorých si nie sme istí, či majú kvalitný tovar. Ak boli totiž tieto plodiny počas skladovania napadnuté toxikogénnymi plesňami, tie môžu vylúčiť do napadnutých potravín mykotoxíny.
Pozor aj na lákavé akciové zľavy
Mierne nahnité papriky, rajčiny so stopami plesne, akciové banány majú väčšinou jedno spoločné: patria jednoznačne do koša. V tržniciach, zelovococh, supermarketoch nás lákajú svojou nižšou cenou.
Aj napohľad malé a nevinné hnedé škvrny a plesne na ovocí a zelenine môžu celkom nebadane spôsobiť ujmu na zdraví, poškodenie pečene či dokonca podporiť vznik rakoviny. Zvlášť nebezpečné sú aflatoxíny pre ľudí, ktorí už prekonali zápal pečene, pre ľudí so slabým imunitným systémom a novorodencov.
"Nekompromisne tiež treba vyhadzovať každé jedlo, ktoré doma splesnivie. Ak splesnivie džem, nestačí ho prevariť, radšej ho vyhoďte. Skúsený konzument búrskych orieškov môže podľa vône zacítiť, či už neboli splesnivené," radí Ing. Prugarová.
Kam sa aditíva zo zákona nesmú pridávať
* mlieko, kyslomliečne výrobky, neochutené mliečne výrobky, maslo
* med, prírodné minerálne vody, káva, nearomatizovaný čaj
* surové mäso, hydina, ryby
* suché cestoviny
* stopercentný ovocný džús, lekvár, rôsol a džem
* niektoré nespracované potraviny, napríklad strukoviny či mrazená zelenina
Čo sú kontaminanty
Sú to látky, ktoré sa nepridali do potravín zámerne, ale ktoré sú prítomné v potravine ako dôsledok ich výroby. Obsah cudzorodých látok sa zisťuje analyticky. Spotrebiteľ nemá možnosť zistiť, či je v potravine prekročený obsah niektorej prídavnej alebo kontaminujúcej látky.Túto kontrolu vykonávajú orgány potravinového dozoru.
* chemické prvky
* dusičnany
* polyaromatické uhľovodíky
* polychlórované bifenyly
* zvyšky pesticídov
* zvyšky veterinárnych liečiv
* endogénne cudzorodé látky