a pečive tvoriť mykotoxíny už po 48 hodinách. Najväčšie množstvo aflatoxínov bolo zistené v chlebe, ktorý bol týždeň v mikroténovom vrecku pri izbovej teplote. Plesne neodstránime, ak si urobíme zo staršieho chleba hrianky, ani pri teplote nad sto stupňov Celzia sa mikroorganizmy nezničia. Ak zjete dva dni starý rožok, ktorý obsahuje aflatoxíny, samozrejme, že sa vám nič nestane. Mykotoxíny sú toxické pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia však tiež môže ohroziť zdravie.
Desatoro proti plesniam v chlebe a pečive
1. Nakupujme len také množstvo, aké spotrebujeme do dvoch dní.
2. Chladnička jeho trvanlivosť nepredĺži. Naopak - vlhký skôr splesnivie.
3. Chlieb do zásoby možno zmraziť pri teplote -18 °C.
4. Starý chlieb nie je vhodný ani na prípravu hrianok, pleseň sa nezničí.
5. Staré pečivo nie je vhodné na strúhanku, pleseň v ňom ostáva.
6. Strúhanka sa dá pripraviť aj z práve kúpeného a hneď vysušeného pečiva.
7. Na sviatky sú vhodné balené chleby s predĺženou trvanlivosťou.
8. Plesnivé pečivo a chlieb nie sú vhodné ani na kŕmenie zvierat.
9. Ak balíte chlieb do mikroténových vreciek, pravidelne ho treba vymieňať - už po dvoch dňoch.
10. Upečte si chlieb sami, zaručene vám neostane do druhého dňa.