SME
Utorok, 16. august, 2022 | Meniny má Leonard

Ako je zabezpečená bezpečnosť potravín?

O bezpečnosti často diskutovaných prídavných látok, tzv. éčok v potravinách sme sa rozprávali s MUDr. IVETOU TRUSKOVOU, vedúcou odboru bezpečnosti potravín a ozdravenia výživy obyvateľstva na Úrade verejného zdravotníctva SR.

Raz za čas sa medzi ľuďmi na internete, ale aj v médiách šíri zoznam nebezpečných éčok. Lekári Kliniky detskej onkológie Univerzity v Düsseldorfe v ňom sugestívne vymenúvajú celý rad nebezpečných prísad, ktoré vraj spôsobujú rakovinu. Ako má spotrebiteľ prijať takéto informácie?

"Odborníci by nemali poskytovať jednostranne zamerané informácie, polopravdy či nepravdy. Čitatelia tieto informácie prijímajú a zbytočne ich vystresujú a zneistia."

Vy nepripúšťate, že by aditíva v potravinách mohli spôsobovať zdravotné problémy?

SkryťVypnúť reklamu

"Potravinový kódex SR dovoľuje používať do výrobkov viac ako 2000 druhov prídavných látok, zdá sa to možno priveľa, ale každá má iný účel a použitie, pričom používanie každej látky musí mať svoje technologické či hygienické opodstatnenie. Pre každú prídavnú látku je Svetovou zdravotníckou organizáciou a jej vedeckým výborom stanovená tzv. prijateľná denná dávka."

Predajcovia často robia rôzne akciové ceny, zľavňujú výrobky najmä horšej kvality a ľudia si ich potom nakúpia a skonzumujú veľa. Keby sme jedli pravidelne tú istú potravinu vo veľkom množstve, nemôžeme si uškodiť?

"Prijateľná denná dávka je stanovená niekoľkonásobne vyššie, ako je najvyššie prípustné množstvo látky v potravine. Navyše je poistená tzv. faktorom bezpečnosti, aj keby došlo k 50- či 100- násobnému prekročeniu, nesmú sa objaviť žiadne zdravotne škodlivé účinky na organizmus."

SkryťVypnúť reklamu

V niektorých krajinách sú isté aditíva, najmä farbivá povolené a iné zakázané ako nebezpečné. Nemôžu sa k nám doviezť?

"Naša legislatíva v oblasti bezpečnosti potravín bola už pred desiatimi rokmi viac-menej harmonizovaná s legislatívou európskych krajín a v súčasnosti sú požiadavky rovnaké vo všetkých členských krajinách EÚ, takže tu problém nie je. Dovoz potravín z tretích krajín, najmä Ázie, podlieha prísnejšej kontrole ako dovoz z krajín EÚ."

Z času na čas ľudí vyplašia rôzne potravinové škandály. Naposledy to bola kontaminovaná červená paprika z Maďarska, hoci tá sa k nám nedostala. Ako je zabezpečená bezpečnosť v tomto smere?

"Pri kontaminantoch sa postupuje prísnejšie ako pri prídavných látkach, lebo kontaminanty sa na rozdiel od éčok môžu v organizme kumulovať. Ak dôjde k prekročeniu množstva, potravina sa považuje za hygienicky nevyhovujúcu alebo zdravotne škodlivú a musí sa zo spotreby vylúčiť. Aj keď napríklad mletej papriky sa zje také malé množstvo, že riziko je takmer zanedbatelné, treba prijať preventívne opatrenia. Človek by musel zjesť aspoň kilogram takejto papriky naraz, aby sa nejaký účinok toxínu prejavil."

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa robí, keď sa zistí, že nejaká látka spôsobuje toxickú reakciu?

"Okamžite sa to hlási na Európsku komisiu a ihneď sa robia opatrenia na trhu každej členskej krajiny - rozhodnutie príde v priebehu niekoľkých hodín. Kým však nemáme dôkazy, nemôžeme obviniť žiadnu z prídavných látok tak, ako je to v spomínanom zozname nemeckej kliniky."

Figuruje tam napríklad glutaman sodný, ktorý podľa mnohých spôsobuje ťažké neurologické a alergické reakcie. A práve táto látka sa nachádza v potravinách naozaj vo veľkom množstve, prečo?

"Glutaman sodný je najintenzívejšie preskúmaná látka, urobilo sa o ňom mnoho vedeckých štúdií. Podľa WHO neexistujú dôkazy, že by bol naozaj zodpovedný za toxicitu, ktorú mu prisudzujú, a preto je povolený v potravinách aj vo väčšom množstve. Keby sa klinicky potvrdilo, že spôsobuje poškodenie zdravia, ihneď by sa stiahol z používania. To, čo povedal jeden z mojich kolegov - lekárov v televízii, že si je istý, že glutaman spôsobuje ťažké alergie, ale nemá k dispozícii klinické testy, nie je žiaden seriózny dôkaz."

Nebolo by napriek tomu vhodné snažiť sa minimalizovať konzumáciu potravín, ktoré obsahujú aditívne látky?

"Podľa môjho názoru by sa ľudia mali vyhýbať predovšetkým tukom, skrytým tukom, cukrom, nadmernému soleniu, alkoholu a fajčeniu, to sú rizikové faktory z pohľadu onkologických a srdcovocievnych chorôb, ktoré ohrozujú slovenskú populáciu. Ja éčka nepresadzujem, ale ak nie sú jednoznačné dôkazy o ich nebezpečnosti, nemožno predsa klamať verejnosť." (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  3. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  4. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  6. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  7. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  8. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  1. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  2. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  3. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 25 455
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 22 352
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 720
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 16 636
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 873
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 3 443
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 3 078
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 2 472
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci počas invázie na Ukrajinu.

Z Krymu utekajú dovolenkári aj domáci.


1 h
Lukáš Kovanda

Sankcie účinkujú, ich efekt sa dostaví v dlhodobejšom horizonte, tvrdí ekonóm Kovanda.


15. aug
Peter Tkačenko

Príliš ochotne a rýchlo pristúpil na ultimáta.


6 h
Pohľad na krymský most spájajúci Rusko a Krymský polostrov v ruskom Tamane.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 21 h
SkryťZatvoriť reklamu