Údeniny obsahujú najmä E250 (dusitan sodný), E251 (dusičnan sodný), E252 (dusičnan draselný), ktoré vytvárajú peknú ružovú ružovú farbu a ničia baktérie, ktoré by v nich mohli vytvoriť smrteľne nebezpečný klobásový jed. Výživári ich neodporúčajú zaraďovať do jedálneho lístka veľmi často, alebo radšej vôbec.
Keď matka našej čitateľky chcela dať nedávno svojej dcére vitamínový preparát na posilnenie imunity proti nachladnutiu, tá ho vyhodila, lebo si na obale prečítala, že obsahuje éčka. Ako argument mala zoznam nebezpečných a rakovinotvorných prísad do jedál, ktorý dala študentom profesorka biológie na súkromnom gymnáziu. Tento pravidelne raz za čas koluje medzi ľudmi, na internete, ale aj v médiách. Dnes je takmer nemožné kúpiť si v obchode potravinu či lahôdku, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, aromatizovaná, konzervovaná, spevnená, nakyprená, odľahčená či prisladená.
Pripravili sme pre vás v spolupráci s odborníkmi seriál o aditívach v našich potravinách, v ktorom budeme odpovedať aj na vaše otázky. V prvých dieloch sa chceme zamerať na zoznam, ktorý vypracovali lekári Kliniky detskej onkológie Univerzity v Düsseldorfe. Ktoré "éčka" sú podľa zoznamu najnebezpečnejšie a aká je skutočnosť podľa doterajších výskumov?
E220, E221, E223, E224
Aditíva, ktoré údajne poškodzujú črevá.
Zatiaľ neexistuje žiaden dôkaz pre toto tvrdenie.
Ide o siričitany, ktoré slúžia ako konzervačné látky, predlžujú trvanlivosť potravín pekárenským výrobkom, syrom, vínu, margarínom, potláčajú hnednutie a bránia rastu plesní.
Nachádzajú sa v sušenom ovocí, müssli tyčinkách aj v priemyselne čistených zemiakoch, ktoré pripravujú veľkokuchyne.
V roku 1986 sa preradili zo skupiny bezpečných medzi limitované látky a v roku 2003 medzi látky vyvolávajúce nepriaznivé reakcie, avšak len u citlivých ľudí.
E102 - TARTRAZÍN, potravinárska žlť
Podľa zoznamu spôsobuje rakovinu
Používa sa v pekárenských, mliečnych výrobkoch, ako sú termixy, dezerty, nápoje v prášku, ako je Tang, v cukrovinkách, zmrzlinách, ovocných nátierkach, niektorých jogurtoch, pudingoch a polotovaroch na domácu prípravu zákuskov.
Rôzni odborníci zo štátnych aj nezávislých spoločností toto aditívum skúmali, ale zatiaľ sa podozrenia nepotvrdili. Niektoré štúdie uvádzajú, že tartrazín môže vyvolať alergické reakcie - žihľavku, vyrážky, opuchy, nádchu, migrénu či rozmazané videnie, iné zdroje ich však striktne popierajú. Tartrazín je spájaný aj s detskou hyperaktivitou.
E 330 - KYSELINA CITRÓNOVÁ
Údajne najnebezpečnejšia prísada
Klinika detskej onkológie Univerzity v Düsseldorfe označila E 330 za jedno z najnebezpečnejších rakovinotvorných aditív. Vo svojom letáku o aditívach ohrozujúcich zdravie odporučili spotrebiteľom vyhnúť sa všetkým výrobkom, ktoré ho obsahujú. Odborné štúdie to však vyvrátili.
Používa sa ako ochuťujúci a okysľujúci prídavok v mnohých prípravkoch, margarínoch, zaváraninách, džemoch, konzervovanej zelenine, cukrovinkách, výživových doplnkoch a pod.
Patrí do skupiny všeobecne bezpečných prídavných látok, nachádza sa prirodzene v citrusových plodoch, priemyselne sa vyrába z citrónovej šťavy alebo kvasením melasy pomocou ušľachtilých plesní.
Podľa jednej zo štúdií môže kyselina citrónová pri nedostatku vitamínu D brániť vstrebávaniu vápnika, časté a nadmerné dávky môžu poškodzovať zubnú sklovinu.
(Možné vysvetlenie, ako sa dostala táto látka na zoznam nebezpečných aditív: išlo o slovnú hračku pri preklade z nemčiny do iných jazykov.)
(Pokračovanie nabudúce)