SME

Aká je pravda o éčkach v zozname?

Keď matka našej čitateľky chcela dať nedávno svojej dcére vitamínový preparát na posilnenie imunity proti nachladnutiu, tá ho vyhodila, lebo si na obale prečítala, že obsahuje éčka. Ako argument mala zoznam nebezpečných a rakovinotvorných prísad do ...

Údeniny obsahujú najmä E250 (dusitan sodný), E251 (dusičnan sodný), E252 (dusičnan draselný), ktoré vytvárajú peknú ružovú ružovú farbu a ničia baktérie, ktoré by v nich mohli vytvoriť smrteľne nebezpečný klobásový jed. Výživári ich neodporúčajú zaraďovať do jedálneho lístka veľmi často, alebo radšej vôbec.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď matka našej čitateľky chcela dať nedávno svojej dcére vitamínový preparát na posilnenie imunity proti nachladnutiu, tá ho vyhodila, lebo si na obale prečítala, že obsahuje éčka. Ako argument mala zoznam nebezpečných a rakovinotvorných prísad do jedál, ktorý dala študentom profesorka biológie na súkromnom gymnáziu. Tento pravidelne raz za čas koluje medzi ľudmi, na internete, ale aj v médiách. Dnes je takmer nemožné kúpiť si v obchode potravinu či lahôdku, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, aromatizovaná, konzervovaná, spevnená, nakyprená, odľahčená či prisladená.

SkryťVypnúť reklamu

Pripravili sme pre vás v spolupráci s odborníkmi seriál o aditívach v našich potravinách, v ktorom budeme odpovedať aj na vaše otázky. V prvých dieloch sa chceme zamerať na zoznam, ktorý vypracovali lekári Kliniky detskej onkológie Univerzity v Düsseldorfe. Ktoré "éčka" sú podľa zoznamu najnebezpečnejšie a aká je skutočnosť podľa doterajších výskumov?

E220, E221, E223, E224

Aditíva, ktoré údajne poškodzujú črevá.

Zatiaľ neexistuje žiaden dôkaz pre toto tvrdenie.

Ide o siričitany, ktoré slúžia ako konzervačné látky, predlžujú trvanlivosť potravín pekárenským výrobkom, syrom, vínu, margarínom, potláčajú hnednutie a bránia rastu plesní.

Nachádzajú sa v sušenom ovocí, müssli tyčinkách aj v priemyselne čistených zemiakoch, ktoré pripravujú veľkokuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

V roku 1986 sa preradili zo skupiny bezpečných medzi limitované látky a v roku 2003 medzi látky vyvolávajúce nepriaznivé reakcie, avšak len u citlivých ľudí.

E102 - TARTRAZÍN, potravinárska žlť

Podľa zoznamu spôsobuje rakovinu

Používa sa v pekárenských, mliečnych výrobkoch, ako sú termixy, dezerty, nápoje v prášku, ako je Tang, v cukrovinkách, zmrzlinách, ovocných nátierkach, niektorých jogurtoch, pudingoch a polotovaroch na domácu prípravu zákuskov.

Rôzni odborníci zo štátnych aj nezávislých spoločností toto aditívum skúmali, ale zatiaľ sa podozrenia nepotvrdili. Niektoré štúdie uvádzajú, že tartrazín môže vyvolať alergické reakcie - žihľavku, vyrážky, opuchy, nádchu, migrénu či rozmazané videnie, iné zdroje ich však striktne popierajú. Tartrazín je spájaný aj s detskou hyperaktivitou.

SkryťVypnúť reklamu

E 330 - KYSELINA CITRÓNOVÁ

Údajne najnebezpečnejšia prísada

Klinika detskej onkológie Univerzity v Düsseldorfe označila E 330 za jedno z najnebezpečnejších rakovinotvorných aditív. Vo svojom letáku o aditívach ohrozujúcich zdravie odporučili spotrebiteľom vyhnúť sa všetkým výrobkom, ktoré ho obsahujú. Odborné štúdie to však vyvrátili.

Používa sa ako ochuťujúci a okysľujúci prídavok v mnohých prípravkoch, margarínoch, zaváraninách, džemoch, konzervovanej zelenine, cukrovinkách, výživových doplnkoch a pod.

Patrí do skupiny všeobecne bezpečných prídavných látok, nachádza sa prirodzene v citrusových plodoch, priemyselne sa vyrába z citrónovej šťavy alebo kvasením melasy pomocou ušľachtilých plesní.

Podľa jednej zo štúdií môže kyselina citrónová pri nedostatku vitamínu D brániť vstrebávaniu vápnika, časté a nadmerné dávky môžu poškodzovať zubnú sklovinu.

SkryťVypnúť reklamu

(Možné vysvetlenie, ako sa dostala táto látka na zoznam nebezpečných aditív: išlo o slovnú hračku pri preklade z nemčiny do iných jazykov.)

(Pokračovanie nabudúce)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 102
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 9 191
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 207
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 071
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 012
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 449
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 271
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu