SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Aká je pravda o éčkach v zozname?

Keď matka našej čitateľky chcela dať nedávno svojej dcére vitamínový preparát na posilnenie imunity proti nachladnutiu, tá ho vyhodila, lebo si na obale prečítala, že obsahuje éčka. Ako argument mala zoznam nebezpečných a rakovinotvorných prísad do ...

Údeniny obsahujú najmä E250 (dusitan sodný), E251 (dusičnan sodný), E252 (dusičnan draselný), ktoré vytvárajú peknú ružovú ružovú farbu a ničia baktérie, ktoré by v nich mohli vytvoriť smrteľne nebezpečný klobásový jed. Výživári ich neodporúčajú zaraďovať do jedálneho lístka veľmi často, alebo radšej vôbec.

Keď matka našej čitateľky chcela dať nedávno svojej dcére vitamínový preparát na posilnenie imunity proti nachladnutiu, tá ho vyhodila, lebo si na obale prečítala, že obsahuje éčka. Ako argument mala zoznam nebezpečných a rakovinotvorných prísad do jedál, ktorý dala študentom profesorka biológie na súkromnom gymnáziu. Tento pravidelne raz za čas koluje medzi ľudmi, na internete, ale aj v médiách. Dnes je takmer nemožné kúpiť si v obchode potravinu či lahôdku, ktorá by nebola nejakým spôsobom prifarbená, aromatizovaná, konzervovaná, spevnená, nakyprená, odľahčená či prisladená.

Pripravili sme pre vás v spolupráci s odborníkmi seriál o aditívach v našich potravinách, v ktorom budeme odpovedať aj na vaše otázky. V prvých dieloch sa chceme zamerať na zoznam, ktorý vypracovali lekári Kliniky detskej onkológie Univerzity v Düsseldorfe. Ktoré "éčka" sú podľa zoznamu najnebezpečnejšie a aká je skutočnosť podľa doterajších výskumov?

E220, E221, E223, E224

Aditíva, ktoré údajne poškodzujú črevá.

Zatiaľ neexistuje žiaden dôkaz pre toto tvrdenie.

Ide o siričitany, ktoré slúžia ako konzervačné látky, predlžujú trvanlivosť potravín pekárenským výrobkom, syrom, vínu, margarínom, potláčajú hnednutie a bránia rastu plesní.

Nachádzajú sa v sušenom ovocí, müssli tyčinkách aj v priemyselne čistených zemiakoch, ktoré pripravujú veľkokuchyne.

V roku 1986 sa preradili zo skupiny bezpečných medzi limitované látky a v roku 2003 medzi látky vyvolávajúce nepriaznivé reakcie, avšak len u citlivých ľudí.

E102 - TARTRAZÍN, potravinárska žlť

Podľa zoznamu spôsobuje rakovinu

Používa sa v pekárenských, mliečnych výrobkoch, ako sú termixy, dezerty, nápoje v prášku, ako je Tang, v cukrovinkách, zmrzlinách, ovocných nátierkach, niektorých jogurtoch, pudingoch a polotovaroch na domácu prípravu zákuskov.

Rôzni odborníci zo štátnych aj nezávislých spoločností toto aditívum skúmali, ale zatiaľ sa podozrenia nepotvrdili. Niektoré štúdie uvádzajú, že tartrazín môže vyvolať alergické reakcie - žihľavku, vyrážky, opuchy, nádchu, migrénu či rozmazané videnie, iné zdroje ich však striktne popierajú. Tartrazín je spájaný aj s detskou hyperaktivitou.

E 330 - KYSELINA CITRÓNOVÁ

Údajne najnebezpečnejšia prísada

Klinika detskej onkológie Univerzity v Düsseldorfe označila E 330 za jedno z najnebezpečnejších rakovinotvorných aditív. Vo svojom letáku o aditívach ohrozujúcich zdravie odporučili spotrebiteľom vyhnúť sa všetkým výrobkom, ktoré ho obsahujú. Odborné štúdie to však vyvrátili.

Používa sa ako ochuťujúci a okysľujúci prídavok v mnohých prípravkoch, margarínoch, zaváraninách, džemoch, konzervovanej zelenine, cukrovinkách, výživových doplnkoch a pod.

Patrí do skupiny všeobecne bezpečných prídavných látok, nachádza sa prirodzene v citrusových plodoch, priemyselne sa vyrába z citrónovej šťavy alebo kvasením melasy pomocou ušľachtilých plesní.

Podľa jednej zo štúdií môže kyselina citrónová pri nedostatku vitamínu D brániť vstrebávaniu vápnika, časté a nadmerné dávky môžu poškodzovať zubnú sklovinu.

(Možné vysvetlenie, ako sa dostala táto látka na zoznam nebezpečných aditív: išlo o slovnú hračku pri preklade z nemčiny do iných jazykov.)

(Pokračovanie nabudúce)


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 657
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 669
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 978
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 903
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 644
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 471
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 860
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 596
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 543
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 465
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Denník SME odhadol, aký bude očkovací kalendár.

18 h
Plošné testovanie na Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

6 h
DNES PÍŠE ELENA ELEKOVÁ

Na čom sa budeme smiať po pandémii

Elena Eleková

Som vďačná tým, ktorí nahrádzajú podráždenie a nenávisť radosťou.

20. jan