ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV SME
Desať deka tresky na stojáka, dva rožky a kofola. To bol asi najpopulárnejší slovenský fastfood za socializmu medzi študentmi, bohémami aj ľuďmi od lopaty. K tomu ešte vyprážaný syr, údené s chrenom a pečená klobása s horčicou. Takto sme si už roky pred revolúciou, keď sme ani nechyrovali o hamburgeroch, zarábali na srdcovocievne choroby a žlčové kamene. Hitom, na ktorý dnes nostalgicky spomíname, boli lacné bryndzové halušky a jahodový koktail v mliečáku. Dnes mliečne bary už takmer nenájdete, ale možností, ako sa rýchlo najesť, pribudli desiatky. Sú doslova na každom kroku.
Aký je náš typický fastfood?
Fastfoody odborníci na výživu zatracujú, ale občas sú nenahraditeľné a neoceniteľné. Môžeme sa vôbec najesť rýchlo, lacno a ešte k tomu zdravo? A prečo je rýchle občerstvenie také kritizované?
"Samozrejme, aj dnes sa môžeme na stojáka najesť relatívne zdravo. V každom bufete už dnes majú viac-menej širokú ponuku aj zeleninových, či dokonca ovocných šalátov. Šalátové bary sú aj vo veľkých obchodoch s potravinami, kde dostať aj vcelku zdravé jedlo z cestovín a rôznych omáčok. Takže aj fastfood na slovenský spôsob môže byť zdravý. Len treba chcieť a hľadať," hovorí diétologička Miriam Húsková. Pripomína však ešte ďalšiu zradnú maličkosť: "Jedzte pomaly. Rýchlo zhltnuté jedlo nedáva možnosť, aby žalúdok upozornil mozog, že už má dosť."
Zrada rýchleho jedla
Niektoré jedlá, ktoré sa podávajú v zariadeniach rýchleho občerstvenia sa nám môžu zdať v "pohode" - obsah kalórií a tuku nie je až taký závratný. Zrada je však v inom.Väčšina z nich škodí najmä tým, že svojimi prázdnymi kalóriami zaberú miesto v jedálnom lístku kvalitným potravinám, ktoré sú zdrojom dôležitých živín pre náš organizmus. "To platí najmä pre deti, ktoré by nedbali jesť hamburgery, ričmany, hotdogy a hranolčeky denne. Taký hotdog vás síce zasýti, nie je to ani energetická bomba, ale je to dokonalá a nezdravá hlušina, ktorá telu nedá nič, skôr mu uškodí," hovorí MUDr. Húsková.
Fiasko fastfoodovej diéty
Čo nám hrozí z fastfoodovej stravy? Možno prežiť celý mesiac len stravovaním sa po bufetoch bez ujmy na zdraví? Kchang-Jong, ekologický aktivista z Južnej Kórey, ktorý to chcel skúsiť, po varovaniach lekárov tento týždeň radšej pokus ukončil. Fastfoodovú diétu začal 16. októbra a postupoval presne podľa amerického dokumentárneho filmu Super Size Me, ktorý poukazuje na účinky rýchleho stravovania na ľudské telo. Po 24 dňoch sa jeho zdravotný stav rapídne zhoršil. Pribral 3,4 kilogramu, jeho telesný tuk vzrástol zo 16,7 na 21,9 percenta, začal trpieť bolesťami hlavy, depresiou, stratou energie a poruchami pečene. "Dúfam, že môj experiment odradí ľudí a najmä deti od rýchleho stravovania," povedal.
Anketa
Ako jete, keď nemáte čas?
Využijete občas rýchly obed v samoobsluhe, šalát na stojáka, gyros cez okienko, instantnú polievku? Máte tip na rýchly a pritom zdravý obed?
Silvia Lakatošová, bývalá miss, podnikateľka
"Nepatrím medzi 'vyznávačov' fastfoodu. Ak nemám mať čas na jedlo, radšej ostanem hladná. Patrím medzi ľudí, čo si radi vychutnávajú dobré jedlo a samozrejme atmosféru k tomu. Ak som veľmi hladná, riešim to pitím minerálky alebo čaju, to pomôže. Takže, môj tip na zdravý a rýchly obed: Pohár čistej vody."
MUDr. Rudolf Hrčka, internista, gastroenterológ
"Klamal by som, keby som tvrdil, že sa zásadne vyhýbam takýmto pôžitkom iba preto, že majú veľa negatív z pohľadu zloženia, kalorickej nálože alebo aj kultúry stolovania. Život je dnes príliš zložitý, aby človek dokázal dodržiavať všetko, čo by mal. Niekedy sa nevyhnem ani takejto strave. Za chybu by som to však pokladal, keby sa takáto strava stala pravidlom. I táto rýchla strava má svoje miesto v našom rýchlom živote. Je iba na nás, aké tempo života nám chutí."
MUDr. Igor Bukovský, ambulancia klinickej výživy
"Rýchlej strave neholdujem. Najradšej si kúpim banány alebo grahamový rožok, niekedy celozrnný croissant alebo nízkotučné acidofilné mlieko. Často aj horkú čokoládu s mandľami alebo mliečnu s lieskovcami. Keď je čas sadnúť si, tak v Auparku si dám hummus, to je stredomorská cícerová nátierka so sezamom, a k tomu šalát. To je skoro ideálne rýchle jedlo. Na zahryznutie mávam vždy v ordináciii čerstvé alebo sušené ovocie a orechy. K tomu pijem veľa čajov, pretože smäd sa niekedy tvári ako hlad." (uj)
Aký je slovenský fastfood? Hodnotíme desať najpopulárnejších "rýchlych" jedálRýchlo pripraviť, rýchlo zjesť. To je dnes trend, ktorému sa podľa veľkej časti ľudí nedá jednoducho vyhnúť. Hádžeme do seba obedy v samoobsluhe, na stojáka v bufete, cez okienko v stánku, varíme si instatné polievky, ktoré zjeme na stole pri počítači.
V čom nám môžu uškodiť?
Vybrali sme desať napopulárnejších jedál, ktorými si môžeme za pár minút zahnať najväčší hlad. O ich hodnotenie sme požiadali MUDr. Igora Bukovského z ordinácie klinickej výživy, ktorý poradí, ako možno niektoré jedlá odľahčiť alebo "ozdraviť". "Z hľadis- ka telesnej hmotnosti a zdravia sú podľa mňa úplne najhoršie peče- ná klobása, hamburger, langoš, vlašský šalát, instatná polievka a palacinky so šľahačkou."
Grilovaná (pečená) klobása s horčicou a chlebom
energia: 2000 kJ
bielkoviny: 21 g
sacharidy: 28 g
cholesterol: 150 mg
tuk: 34 g
vláknina: 1 g
Jedna z najnezdravších možností, ako sa rýchlo najesť. Obsahuje veľké množstvo tuku a cholesterolu. Negatívny vplyv tukov je ešte znásobený spôsobom prípravy, pri grilovaní aj pečení sa uvoľňujú voľné radikály. Určitým rizikom je aj prítomnosť potenciálnych rakovinotvorných látok, ktoré sú v každej údenine. Ich vplyv by sa dal čiastočne minimalizovať veľkou zeleninovou prílohou.
Hamburger, hranolčeky a kečup
energia: 2030 kJ
bielkoviny: 17 g
sacharidy: 57 g
cholesterol: 100 mg
tuk: 60 g
vláknina: 1 g
Tento pokrm má síce veľký obsah energie, ale nemožno povedať, že by mal veľkú schopnosť zasýtiť. Podobne ako klobása obsahuje veľa tuku a cholesterolu. V kombinácii s hranolčekmi a colou je to veľmi nezdravé jedlo. Podľa rôznych výskumov spôsobuje dokonca závislosť podobnú drogovej. Odľahčiť sa dá veľkou zeleninovou prílohou.
Vyprážané kuracie krídelká, hranolčeky, kečup
energia: 2600 kJ
bielkoviny: 13 g
sacharidy: 52 g
cholesterol: 80 mg
tuk: 40 g
vláknina: 1 g
Krídelká patria k najtučnejšej časti kuraťa, je na nich aj najmenej chudého mäsa, a teda aj bielkovín. Vyprážaná úprava je z výživového hľadiska najnevhodnejšia, to platí pri ktoromkoľvek jedle. Ak môžete, dajte radšej prednosť grilovanému kurčaťu a namiesto hranolčekov napríklad kapustovo-kukuricový šalát.
Vlašský šalát s rožkom
energia: 3600 kJ
bielkoviny: 25 g
sacharidy: 60 g
cholesterol: 230 mg
tuk: 52 g
vláknina: 3 g
Energetická, tuková aj cholesterolová bomba. Príliš častá konzumácia podobných jedál je najrýchlejšia cesta k zaneseným cievam, obezite a žlčníkovým kameňom. Ak holdujete šalátom, skúste tie, ktoré obsahujú aj zeleninu, a nie sú zaliate majonézou. Namiesto bieleho pečiva zvoľte celozrnný chlieb.
Instatná čínska polievka
energia: 1960 kJ
bielkoviny: 10 g
sacharidy: 55 g
tuk: 22 g
Naozaj rýchle a lacné jedlo, presne ako z reklamy. Všetky druhy instatných polievok majú aj ďašiu výhodu - netučnie sa po nich. Na druhej strane je viac mínusov ako plusov: takéto jedlo zasýti len na krátky čas, obsahuje príliš veľa soli a prídavných ochucovacích látok. V čínskych rezancových polievkach sa tiež používa tuk neznámeho pôvodu. Rezance sú fritované, čo tiež nie je najdiétnejší spôsob úpravy.
Obložená bageta so salámou, biela
energia: 3350 kJ
bielkoviny: 20 g
sacharidy: 120 g
cholesterol: 70 mg
tuk: 24 g
vláknina: 6 g aj viac, ak obsahuje kapustu
Obložené bagety, ktoré dostať na každom roku, v trafikách, na benzínových pumpách, v špecializovaných obchodoch, sú ďalšou nočnou morou diétológov a obezitológov. Na bagete je najnezdravšia biela múka, ktorá obsahuje veľa sacharidov: Zvoľte si celozrnnú bagetu s dostatkom nakrájanej zeleniny. Hrozí aj nákaza salmonelózou.
Pizza so šunkou
energia: 1700 kJ
bielkoviny: 15 g
sacharidy: 36 g
cholesterol: je rôzny podľa náplne
tuk: 21 g
vláknina: líši sa podľa náplne
Hoci je pizza vyrobená z bielej múky a má vysoký glykemický index, nie je podľa výživárov najhorším druhom občerstvenia. Kto nemá problémy s nadváhou, môže si ju dopriať aj dva razy do týždňa bez obáv - najlepšie v kombinácii so šalátom.
Palacinky s džemom a šľahačkou
energia: 1700 kJ
bielkoviny: 6 g
sacharidy: 42 g
cholesterol: 120 mg
tuk: 22 g
vláknina: 1 g
Je to tiež menšia kalorická bomba, ktorá vám zabezpečí jednorazovo väčší príjem sacharidov, tuku aj cholesterolu. Špecializované palacinkárne ponúkajú túto lahôdku s dovetkom, ako od babičky. Ľudia s nadváhou by mali zvážiť, aké si vyberú, namiesto džemu je vhodnejší tvaroh a ovocie.
Gyros
energia: 1850 kJ
bielkoviny: 22 g
sacharidy: 55 g
cholesterol: 60 mg
tuk: 10 g
vláknina: 4 g
Ak dostanete chuť na gyros, objednajte si ten z kuracieho alebo morčacieho mäsa. Rozdiel od bravčového v tuku je až 10 gramov. Dokáže zasýtiť a obsahuje dostatok zeleniny, čo by sa mohlo diétológom pozdávať. Všímajte si čistotu prevádzky, ak sa vám niečo nepozdáva, radšej nekupujte.
Langoš
energia: 2130 kJ
bielkoviny: 17 g
sacharidy: 57 g
cholesterol: 100 mg
tuk: 60 g
vláknina: 1 g
Ďalšia kalorická bomba, ktorej diétológovia vyčítajú takmer všetko - vyprážanie na neznámom, často prepálenom tuku, biela múka, vysoký obsah cholesterolu a tuku. Ak si ho dáte so syrom a majonézou, energetická nálož sa ešte znásobí. (uj)