Ako jete? Hádžete do seba jedlo bez ladu a skladu alebo patríte k tým, ktorí musia mať prepočítané všetky kalórie a výživné látky? Žiaden extrém nie je dobrý, ak sa však chcete stravovať zdravo, treba na tom trošku popracovať.
Súčasné výskumy dokazujú, že správna výživa môže predĺžiť život a dokonca aj zvýšiť jeho kvalitu. "Pri výbere potravín je správne orientovať sa na zdravý potravinový plán, ktorý predstavuje tzv. algoritmus 3 - 5 - 7, zložený z troch základných princípov," radí Ing. Katarína Šramková z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Princíp 3
Predstavujú tri kľúčové slová, ktoré by sme mali pri jedle dodržiavať.
Je to striedmosť, pestrosť a vyváženosť.
Princíp 5
Predstavuje päť potravinových skupín, z ktorých bola zostavená pyramída zdravej výživy - sú to obilniny, ovocie a zelenina, mäso, mlieko a ich produkty, tuky a oleje. V súvislosti s konzumáciou ovocia a zeleniny bol v USA iniciovaný nutričný program: Denne päťkrát pre lepšie zdravie, ktorý obsahuje päť odporúčaní:
1. denne prijímať päť porcií ovocia
2. denne prijímať ovocie, ktoré je zdrojom vitamínu A
3. denne prijímať ovocie, ktoré je dobrým zdrojom vitamínu C
4. denne prijímať ovocie, ktoré je dobrým zdrojom vlákniny
5. jesť listovú zeleninu niekoľkokrát v týždni.
Princíp 7
Predstavuje sedem diétnych pravidiel - potravinových odporúčaní:
1. Jesť pestrú stravu. K najčastejším chybám vo výžive patrí práve jednostranný a málo pestrý lístok.
2. Udržiavať ideálnu hmotnosť zodpovedajúcu veku a pohlaviu. Dôsledkom prejedania je obezita, metabolický syndróm, vysoký tlak, cukrovka.
3. Uprednostňovať jedlá s nízkym obsahom nasýtených tukov.
4. Preferovať zeleninu a ovocie.
5. Používať minimálne množstvo cukru.
6. Používať minimálne množstvo soli.
7. Alkohol konzumovať s mierou.