Viem, kde chrómujú vidly

Bolo to ako v dobrom filme, pretože v bežnom sa sotvakedy dejú dva deje v jednom obraze. Na jednom konci mäsiarskeho pultu predajne aj jedálne, na trnavskom korze, ma mäsiar uhovoril, že pre mňa na nedeľnú polievku bude najvhodnejšia polovica sliepky, ...


KRESBA – AUTOR



Bolo to ako v dobrom filme, pretože v bežnom sa sotvakedy dejú dva deje v jednom obraze. Na jednom konci mäsiarskeho pultu predajne aj jedálne, na trnavskom korze, ma mäsiar uhovoril, že pre mňa na nedeľnú polievku bude najvhodnejšia polovica sliepky, ktorá má 2,5 kg. Je to moravská sliepka originál, a má ju poslednú. Keď sa rozplýval, že polievka bude ako víno, ešte sa bránim, že víno máme dobré. Na opačnom konci pultu, kde vydávajú teplú stravu, sa hrčila skupinka personálu. Inicioval to vedúci a povzneseným hlasom udeľoval mimoriadnu pochvalu zapýrenej kuchárke pred očami kolegov a kolegýň. Prečo? Medzi stolíkmi, pri ktorých zákazníci konzumovali, z vonkajšieho pohľadu vlastne rovno vo výklade, stála opretá barla. Taká dnešná, kovová, so šedým držiakom do ruky a plastovou objímkou okolo predlaktia. Jednoducho, kuchárka tak dobre varí, že si tu dotyčný aj barlu zabudol. Chváliaceho vedúceho to vzalo až tak, že chodil povznesene poza pult hore dolu a podelil sa s týmto úžasným zistením, na ktoré nie a nie nájsť primerané vysvetlenie, s každým novým zákazníkom, čo vstúpil do dverí.

Jeden mi balí sliepku, druhý pendluje a neveriacky krúti hlavou. Veď sa mu ani niet čo čudovať: v piatok napoludnie, v staroslávnej mnohokostolnej Trnave, v mäsiarstve – niekto zanechá vo výklade barlu. Povážte, keby sa to stalo v stredoveku, vieme o tom ešte aj dnes. Aspoň trochu citlivému človeku to nemôže byť ľahostajné, otvorí mu to brány predstavivosti a umožní aspoň na chvíľu byť svedkom zázraku.

Úplne obrátene, možno tiež trochu detinsky, vyzerá ľahostajnosť personálu v kaviarňach a reštauráciách, kde si personál, zvyčajne mladý, málokedy kvalifikovaný, púšťa svoju hudbu. Dokonca neviem, či poznám zariadenie, kde by to tak nebolo. Hádam Netcafé – čajovňa v Pezinku, kde si dali odborníkovi dramaturgovane nahrať CD, aby mali príjemnú hudbu na celý deň. Inak všade reve obľúbená „muzika“ či ukričaná komerčná stanica. Raz na to môj priateľ advokát povedal, že už ani čašníci v Bulharsku si nepúšťajú svoju muziku.

Komu niet rady, tomu niet pomoci. Často ani zázrak nestačí, aby sme dostali rozum, alebo vnímali toho, kvôli komu sme tu – v práci, doma, v úrade, v pohrebnej službe, v mestskej doprave. Apropos, kedysi v sedemdesiatych rokoch, keď chodila električka na hlavnú bratislavskú stanicu ešte po Štefánikovej, jeden vodič (a neviem iste, či mali povinné hlásiť zastávky), hlásil do mikrofónu takto: Veľké srdce – malý výber (Námestie SNP). Alebo: Fajka bola – fajka zhasla (Suché mýto). Cestujúci sa pozerali pár sekúnd po sebe, či sa môžu smiať, alebo sa na tom zabávať. Pravda, ako ktorí.

Ak sa nič nestalo, barla stojí vo výklade doteraz. Podobne, ako tá v rukách vyliečeného atléta na piešťanskom moste. Čo je lepšie? Ak zostane barla celá a pacient utečie, alebo zostane pacient celý a skamenie?

Je po voľbách. Historických, prvých, komunálnych atakďalej. Bude, chvalabohu, čochvíľa iba temnou minulosťou, keď mladíci chránili pred Západom výdobytky Východu. Tí, ktorí boli na vojne, veru vedia, kde chrómujú vidly. Teraz už len, aby všeobecná pospolitosť pochopila, kde chrómujú barly.

FERO GULDAN

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 863
  2. Najužitočnejšia appka 17 765
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 027
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 540
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 8 992
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 329
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 311
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 641
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 211
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 807

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Všetko zadarmo, Fico sa vrátil

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.

Čistiace prostriedky spojili s detskou obezitou

Črevná flóra detí sa zmenila.