Viem, kde chrómujú vidly

Bolo to ako v dobrom filme, pretože v bežnom sa sotvakedy dejú dva deje v jednom obraze. Na jednom konci mäsiarskeho pultu predajne aj jedálne, na trnavskom korze, ma mäsiar uhovoril, že pre mňa na nedeľnú polievku bude najvhodnejšia polovica sliepky, ...


KRESBA – AUTOR



Bolo to ako v dobrom filme, pretože v bežnom sa sotvakedy dejú dva deje v jednom obraze. Na jednom konci mäsiarskeho pultu predajne aj jedálne, na trnavskom korze, ma mäsiar uhovoril, že pre mňa na nedeľnú polievku bude najvhodnejšia polovica sliepky, ktorá má 2,5 kg. Je to moravská sliepka originál, a má ju poslednú. Keď sa rozplýval, že polievka bude ako víno, ešte sa bránim, že víno máme dobré. Na opačnom konci pultu, kde vydávajú teplú stravu, sa hrčila skupinka personálu. Inicioval to vedúci a povzneseným hlasom udeľoval mimoriadnu pochvalu zapýrenej kuchárke pred očami kolegov a kolegýň. Prečo? Medzi stolíkmi, pri ktorých zákazníci konzumovali, z vonkajšieho pohľadu vlastne rovno vo výklade, stála opretá barla. Taká dnešná, kovová, so šedým držiakom do ruky a plastovou objímkou okolo predlaktia. Jednoducho, kuchárka tak dobre varí, že si tu dotyčný aj barlu zabudol. Chváliaceho vedúceho to vzalo až tak, že chodil povznesene poza pult hore dolu a podelil sa s týmto úžasným zistením, na ktoré nie a nie nájsť primerané vysvetlenie, s každým novým zákazníkom, čo vstúpil do dverí.

Jeden mi balí sliepku, druhý pendluje a neveriacky krúti hlavou. Veď sa mu ani niet čo čudovať: v piatok napoludnie, v staroslávnej mnohokostolnej Trnave, v mäsiarstve – niekto zanechá vo výklade barlu. Povážte, keby sa to stalo v stredoveku, vieme o tom ešte aj dnes. Aspoň trochu citlivému človeku to nemôže byť ľahostajné, otvorí mu to brány predstavivosti a umožní aspoň na chvíľu byť svedkom zázraku.

Úplne obrátene, možno tiež trochu detinsky, vyzerá ľahostajnosť personálu v kaviarňach a reštauráciách, kde si personál, zvyčajne mladý, málokedy kvalifikovaný, púšťa svoju hudbu. Dokonca neviem, či poznám zariadenie, kde by to tak nebolo. Hádam Netcafé – čajovňa v Pezinku, kde si dali odborníkovi dramaturgovane nahrať CD, aby mali príjemnú hudbu na celý deň. Inak všade reve obľúbená „muzika“ či ukričaná komerčná stanica. Raz na to môj priateľ advokát povedal, že už ani čašníci v Bulharsku si nepúšťajú svoju muziku.

Komu niet rady, tomu niet pomoci. Často ani zázrak nestačí, aby sme dostali rozum, alebo vnímali toho, kvôli komu sme tu – v práci, doma, v úrade, v pohrebnej službe, v mestskej doprave. Apropos, kedysi v sedemdesiatych rokoch, keď chodila električka na hlavnú bratislavskú stanicu ešte po Štefánikovej, jeden vodič (a neviem iste, či mali povinné hlásiť zastávky), hlásil do mikrofónu takto: Veľké srdce – malý výber (Námestie SNP). Alebo: Fajka bola – fajka zhasla (Suché mýto). Cestujúci sa pozerali pár sekúnd po sebe, či sa môžu smiať, alebo sa na tom zabávať. Pravda, ako ktorí.

Ak sa nič nestalo, barla stojí vo výklade doteraz. Podobne, ako tá v rukách vyliečeného atléta na piešťanskom moste. Čo je lepšie? Ak zostane barla celá a pacient utečie, alebo zostane pacient celý a skamenie?

Je po voľbách. Historických, prvých, komunálnych atakďalej. Bude, chvalabohu, čochvíľa iba temnou minulosťou, keď mladíci chránili pred Západom výdobytky Východu. Tí, ktorí boli na vojne, veru vedia, kde chrómujú vidly. Teraz už len, aby všeobecná pospolitosť pochopila, kde chrómujú barly.

FERO GULDAN

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 612
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 930
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 11 223
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 734
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 418
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 073
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 671
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 638
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 534
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 239

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

KOŠICE KORZÁR

Súd v Budapešti súhlasil so žiadosťou Varholíkovej o prepustenie na slobodu

Slovenka si odpykáva v Maďarsku trest.

Neprehliadnite tiež

Videli genetický chaos. Na CRISPR u ľudí môže byť skoro

Štúdia poukázala na riziká úpravy génov.

Beh a horúčavy. Ublížia telu teploty nad tridsiatkou?

Čo sa deje s telom bežca v horúčavách.