SME

Veľká čokoládová vojna: Dobrá správa pre slovenskú čokoládu

Jedna z najdlhších a najzúrivejších vojen 20. storočia nebola vraj v Európe uskutočnená v priebehu prvej či druhej svetovej vojny, ale omnoho neskôr. Aspoň tak to tvrdia výrobcovia čokolád.

Ide o „Veľkú čokoládovú vojnu“ – jej jadro spočíva v tom, čo je a čo nie je čokoláda. Tento problém sa rieši už vyše dvadsať rokov nielen v Európskej únii, ale takmer na celom svete. Niektoré štáty zastávajú totiž názor, že ak je do výrobku pridaný rastlinný tuk, už nejde o pravú čokoládu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Medzi tieto krajiny patrí napríklad aj Belgicko, tradičný výrobca vynikajúcej čokolády. Veľká Británia a niektoré ďalšie krajiny naopak tvrdia, že pridávanie rastlinného tuku ku kakaovému maslu nie je falšovaním čokolády, ale úplne legálny postup. Kompromisný návrh limitu maximálneho obsahu rastlinného tuku vo výške 5 percent stále niektoré krajiny odmietajú.

SkryťVypnúť reklamu

„Český spotrebiteľ má napríklad tú smolu, že vlastník najväčšieho českého výrobcu čokolády Orion patrí medzi „rastliniakov“ a Orion teda nevyrába jedinú čokoládu bez prídavku rastlinného tuku,“ tvrdí MUDr. Tereza Vrbová.

Dobrá správa pre Slovensko je, že značky Figaro žiaden rastlinný tuk neobsahujú. To isté platí aj pre švajčiarske, dánske a iné kvalitné čokolády. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 456
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 239
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 107
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 838
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 465
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 162
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 926
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 144
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu