Malé kostičky kapra sú najčastejšou príčinou zdravotných problémov na Štedrý deň
Bratislava 24. decembra (TASR) - Kapor a jeho slabo viditeľné kostičky sú najčastejšou príčinou zdravotných problémov ľudí na Štedrý večer.
TASR
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Tí rozumnejší pre istotu jedia rybie filé a celé sviatky majú pokoj, povedala s úsmevom pre TASR internistka z Brezna Eva Mrázová.
"Podľa slovenských tradícií by sa ryba ani nemala jesť," poznamenala Mrázová. "Štedrovečerná večera by mala pozostávať z kapustnice a opekancov. Prvé mäso sa konzumuje po príchode z polnočnej omše, obvykle je to uvarená klobáska," hovorila o tradíciách z okolia Horehornia.
Ak už rodiny siahnu po kaprovi, odporúča ho jesť v malých dávkach, dlho prežúvať, lebo aj jazykom je človek schopný zachytiť drobnú kostičku. Napokon pomalým prežúvaním sa skôr zasýtia, čo má aj tú výhodu, že nebudú trpieť obezitou.
Primár ORL kliniky z Fakultnej nemocnice Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Marián Kováč pre TASR radí, aby ľudia jedli kapra pri dobrom svetle, malé kúsky, sústredili sa na jeho konzumáciu a jedlo prehĺtali až vtedy, keď sú si žuvacím aktom celkom istí, že tam nie je nijaká kosť. Neradí zmiešať rybu, šalát, mať plné ústa a rýchlo ho prehltnúť.
"Jedenie ryby znamená opatrnosť a pomalé vychutnávanie si daného jedla," povedal.